BiH
0

Lidija Korać u sukobu interesa

SRNA
Lidija Korać
Lidija Korać
Predsjedništvo BiH imenovalo je Lidiju Korać za ambasadora BiH u NATO misiji u Briselu, uprkos pravosnažnoj odluci Centralne izborne komisije i Suda BiH o četvorogodišnjoj zabrani njenog imenovanja zbog sukoba interesa, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

List navodi da je odluku o njenom imenovanju za ambasadora Predsjedništvo BiH donijelo prošlog mjeseca, dok je u CIK-u BiH potvrđeno da je Koraćevoj izrečena mjera zabrane kandidovanja na izborima i obavljanja svih imenovanih funkcija.

"Predsjedništvo BiH nikada ne obavještava CIK o imenovanjima ambasadora, niti traži naše provjere prije imenovanja kao što je to slučaj sa ministrima i zamjenicima. Tako da nismo ni upoznati s tim, niti je traženo mišljenje. CIK je donijela odluku u vezi sa Lidijom Korać o sukobu interesa, a Sud BiH je potvrdio, i sve ostalo mogu obrazložiti u Predsjedništvu", rekla je portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

Koraćevu je za ambasadorsku funkciju u NATO misiji u Briselu predložio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, jer prema odluci o nacionalnoj rotaciji na čelu diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/ ovo mjesto pripada ambasadoru iz reda Hrvata.

CIK BiH kaznio je Koraćevu, jer je sarajevsko "Oslobođenje", čiji je direktor, poslovalo u iznosu višem od 5.000 KM sa Gradskim vijećem Sarajeva, gdje je ona bila vijećnik SDP-a BiH.