Obračuni u FBiH
6

Lidija Bradara stala u odbranu Tvrtka Milovića: Na temelju čega FTV prekida saradnju s BHRT-om?

Klix.ba
Lidija Bradara (Foto: H. M./Klix.ba)
Lidija Bradara (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara pisala je Federalnoj televiziji zbog njihovog, kako je to Klub delegata hrvatskog naroda u saopćenju naveo, miješanja u kadrovsku i uređivačku politiku BHRT-a, nakon što je kontroverzni Tvrtko Milović izabran na čelo Redakcije dokumentarnog programa BHRT-a.

"Bradara je pisala Poslovodnom odboru, Programskom kolegiju i Upravnom odboru Federalne televizije. Na postavljanje ovog pitanja Bradaru je potaknulo saopćenje objavljeno na službenoj web stranici FTV-a u kojem se navodi kako će 'Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.' Milović je izabran za urednika dokumentarno suvremenog programa BHT, 15. marta 2018. godine. Ovom prilikom, Poslovodni odbor RTV FBiH, koji čine generalni direktor Džemal Šabić i direktor programa Zvonimir Jukić, kojima je mandat istekao prije skoro pet godina, izravno su podržali politički pritisak koji je na BHRT izvršilo pet političkih stranaka", stoji u saopćenju Kluba delegata hrvatskog naroda u Federalnom parlamentu.

Navode da je Poslovodni odbor trebao Parlamentu FBiH dostaviti podatke o poslovanju i dugovanjima koje ima prema BHRT-u, a da se umjesto toga odlučuje miješati u kadrovsku i uređivačku politiku državnog javnog RTV servisa.

Budući da je ovim reagiranjem, navodi se u saopćenju, postalo očigledno da se Poslovodni odbor uredno sastaje, i da nema drugih problema osim imenovanja u drugim kućama, predsjedavajuća Bradara je odlučila uputiti im nekoliko konkretnih pitanja:

  1. Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku o prekidu odnosa sa BHRT
  2. Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku da se miješa u kadrovsku politiku BHRT
  3. Kolika su trenutačna dugovanja koja FTV ima prema BHRT
  4. Koliko se Poslovodni odbor često sastaje, koje odluke donosi i kome podnosi izvješće o radu.
  5. Koji je nacionalni sastav među stalno i honorarno zaposlenim u programskoj produkciji FTV-a