HDZ još šuti
129

Lideri stranaka HNS-a: Komšić prihvatljiv kao bošnjački partner i uz izmjene Izbornog zakona

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je Demokratska fronta odlučila da krene u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na nivou države BiH, odnosno SDA i HDZ-om na nivou entiteta FBiH, postavlja se pitanje da li je stranka Željka Komšića prihvatljiv partner HNS-u na čijem čelu se nalazi Dragan Čović.

Nijedan visoki fukcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH još uvijek se nije oglasio o tome da li je HDZ-u prihvatljiva koalicija s "nelegitimnim drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH" Željkom Komšićem, kako su lidera DF-a nazivali visoki zvaničnici HDZ-a na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem.

Nijedan od visokih funckcionera HDZ-a BiH nije bio raspoložen da komentariše najavu Komšića da će se DF upustiti u pregovore o formiranju vlasti na državnom nivou i nivou etiteta Federacija BiH. Svi oni su u proteklom periodu iznosili žestoke kritike na račun Komšića koji je u oktobru prošle godine uspio "oteti" stolicu Draganu Čoviću u Predsjedništvu BiH.

Ovim povodom kontaktirali smo predsjednika HDZ-a 1990, stranke članice HNS-a, Iliju Cvitanovića i pitali ga da li je za njega Komšić prihvatljiv partner u vlasti. On je odgovorio da HDZ 1990 u ovom trenutku ne nosi pretjeranu odgovornost za implementaciju izbornih rezultata.

Ilija Cvitanović (Foto: Klix.ba)
Ilija Cvitanović (Foto: Klix.ba)

"Na osnovu sporazuma s HDZ-om BiH mi ćemo biti dio koalicije na nivou Federacije BiH. U tom kontekstu jasno smo definisali zašto potpisujemo sporazum. Svako ko bude spreman pristati i učestvovati u provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i u izmjenama Izbornog zakona BiH može biti partner. Ne vjerujem da je DF u toj poziciji i stoga mislim da Komšić nije prihvatljiv partner u procesu konstituisanja vlasti u FBiH", rekao je Cvitanović.

O ovome smo razgovarali i s predsjednikom HSS-a BiH Marijom Karamatićem koji je u prošlom mandatu obnašao dužnost delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Nama je apsolutno svejedno ko se nalazi u bošnjačkom bloku. Oni svoj prostor mogu tražiti samo u bošnjačkoj kvoti. Komšić ulazi u dio bošnjačke kvote i meni je svejedno hoće li tamo biti Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Željko Komšić ili Bakir Izetbegović. To su sve bošnjačke stranke".

Mario Karamatić (Foto: Klix.ba)
Mario Karamatić (Foto: Klix.ba)

I on ističe da se Izborni zakon BiH mora promijeniti kako bi legitimni predstavnici naroda bili izabrani na svim nivoima vlasti, ističući kako je apelacija Bože Ljubića samo otkrila dio nelogičnosti u Izbornom zakonu BiH.

Podsjećamo, jedan od razloga kojim je DF pokušao opravdati svoj ulazak u vlast upravo su izmjene Izbornog zakona BiH. Već u startu je jasno kako Komšić i Čović nikada neće postići dogovor o načinu na koji bi se trebalo izmijeniti izborno zakonodavstvo.

Kompletnu kampanju za predsjedničke izbore Komšić je bazirao na kritikovanju HDZ-a i Dragana Čovića, a u više navrata otvoreno je kazao kako je Čović iritirao Bošnjake, zbog čega su odlučili da mu kažu "stani".

Na drugoj strani, Čovićev HDZ u svim općinama pod kontrolom njihovih načelnika proglasio je Komšića personom non grata. Lider DF-a u krugovima HDZ-a podrugljivo je nazivan "Sejdom Komšićem" i "bošnjačkim unitaristom".