{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri "šestorke" dogovorili hitnu rekonstrukciju izvršne vlasti u FBiH

F
20.11.2012. u 15:48
50
113
Lideri "šestorke" dogovorili hitnu rekonstrukciju izvršne vlasti u FBiH
50
Lideri "šestorke" dogovorili hitnu rekonstrukciju izvršne vlasti u FBiH
Lideri šest vodećih stranka u BiH (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, SDP i SBB) dogovorili su i potpisali danas u Mostaru zajedničku izjavu o principima učestvovanja u vlasti.
Potpisnice se obavezuju raditi na izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom Suda za ljudska prava u Strasbourgu na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obaveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije u odnosu na izbor domova naroda.

Prioritet je institucija vlasti na nivou BiH usklađivanje zakonodavstva s EU standardima i izvršavanje obaveza iz Mape puta te hitno okončanje izrade modela koordinacije pregovora s EU u sklopu aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara u saradnji s entitetskim vladama.

Lideri stranka su dogovorili i hitno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarne većine sastavljene od stranaka ove šestorke s ciljem osiguranja efikasnosti i funkcionalnosti.

Dogovoreno je također da se omogući Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara, entitetskim vladama i parlamentima da realiziraju već potpisane političke dogovore radi rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz marta 2012.

Treba osigurati uslove za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz ekonomske krize te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će garantovati ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Stranački lideru su dogovorili da naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc.

Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDP značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru.

Također, stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBB-a i SDP-a u Vijeću ministara.

Stranke šestorke kao princip prihvaćaju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali učesnici parlamentarne većine treba da podrže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: