{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri potpisali izjavu o "4 teritorijalne jedinice"

F
26.1.2009. u 19:07
0
109
Lideri potpisali izjavu o "4 teritorijalne jedinice"
0
Lideri potpisali izjavu o "4 teritorijalne jedinice"
Foto: Nezavisne
Povodom izjave lidera SDA, HDZ i SNSD-a u Banja Luci, Stranka za BiH upozorava na nedorečenost pojedinih dijelova te izjave, pogotovo u vezi formiranja "četiri teritorijalne jedinice“.
-Ukoliko bi se radilo o formiranju istinski multietničkih regija, primarno zasnovanih na ekonomskim, geografskim, transportnim i sličnim kriterijima, Stranka za BiH bi podržala takvo rješenje, saopćeno je.

Međutim, s obzirom da amandman na Ustav BiH u vezi Brčko distrikta, dogovoren danas u Banja Luci, eksplicitno govori o "jednom ili svim entitetima,“ (a ne postojeća dva entiteta) jasno je da je dogovorena uspostava dodatnih entiteta. Takav dogovor stoga više liči na prijedlog Dragana Čovića od prošle sedmice o uspostavi većinski hrvatskog entiteta, te o formiranju Distrikta Sarajevo.

Ako je to slučaj, onda četvrti entitet služi samo kao paravan za podjelu Bosne i Hercegovine po etno-teritorijalnim kriterijima, što je neprihvatljivo za Stranku za BiH.

Stranka za BiH također ostaje pri svom ranije iznjetom stavu da državna imovina mora biti uknjižena kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavom BiH i Sporazumom o sukcesiji. Prijedlog zakona sa takvim odredbama Stranka za BiH je već uputila u parlamentarnu proceduru, te je neprihvatljiv dio izjave iz Banja Luke koji govori o „podjeli imovine između institucija BiH, entiteta i kantona.“ Niži nivoi vlasti mogu dobiti imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini isključivo na korištenje u skladu sa njihovim potrebama i nadležnostima, stav je SBiH.

Što se tiče popisa stanovništva, Stranka za BiH ostaje pri kriterijima EUROSTAT-a i UNDP-a, koje insistiraju na isključivo ekonomskim i socijalnim kategorijama, dok su etničke kategorije fakultativne, saopćio je Press SBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: