Stranka za BiH
0

Lideri potpisali izjavu o "4 teritorijalne jedinice"

FENA
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
Povodom izjave lidera SDA, HDZ i SNSD-a u Banja Luci, Stranka za BiH upozorava na nedorečenost pojedinih dijelova te izjave, pogotovo u vezi formiranja "četiri teritorijalne jedinice“.

-Ukoliko bi se radilo o formiranju istinski multietničkih regija, primarno zasnovanih na ekonomskim, geografskim, transportnim i sličnim kriterijima, Stranka za BiH bi podržala takvo rješenje, saopćeno je.

Međutim, s obzirom da amandman na Ustav BiH u vezi Brčko distrikta, dogovoren danas u Banja Luci, eksplicitno govori o "jednom ili svim entitetima,“ (a ne postojeća dva entiteta) jasno je da je dogovorena uspostava dodatnih entiteta. Takav dogovor stoga više liči na prijedlog Dragana Čovića od prošle sedmice o uspostavi većinski hrvatskog entiteta, te o formiranju Distrikta Sarajevo.

Ako je to slučaj, onda četvrti entitet služi samo kao paravan za podjelu Bosne i Hercegovine po etno-teritorijalnim kriterijima, što je neprihvatljivo za Stranku za BiH.

Stranka za BiH također ostaje pri svom ranije iznjetom stavu da državna imovina mora biti uknjižena kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavom BiH i Sporazumom o sukcesiji. Prijedlog zakona sa takvim odredbama Stranka za BiH je već uputila u parlamentarnu proceduru, te je neprihvatljiv dio izjave iz Banja Luke koji govori o „podjeli imovine između institucija BiH, entiteta i kantona.“ Niži nivoi vlasti mogu dobiti imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini isključivo na korištenje u skladu sa njihovim potrebama i nadležnostima, stav je SBiH.

Što se tiče popisa stanovništva, Stranka za BiH ostaje pri kriterijima EUROSTAT-a i UNDP-a, koje insistiraju na isključivo ekonomskim i socijalnim kategorijama, dok su etničke kategorije fakultativne, saopćio je Press SBiH.