BiH
1

Lider SNSD-a poručio da će politički eliminisati SDS

SRNA
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je SDS svojim postupcima stvorio dovoljno volje kod SNSD-a za političku borbu i političku eliminaciju SDS-a, što će, kako je istakao, biti i urađeno.

Dodik je rekao da je SNSD ušao u koaliciju sa SDS-om zato što je smatrao da treba da pošalje snažnu poruku u godinama krize - ekonomske, socijalne, pa i političke na širem prostoru.

"Mogli smo da koncipiramo Vijeće ministara i bez SDS-a, kao što smo bili u prošlom mandatu. SNSD je ostvario sve bazične političke projekte, dok je SDS ušao i samo se bavio kadrovskim pitanjima, bez odgovornosti za procese", rekao je Dodik novinarima na Palama.

On je istakao da je SDS u nekim procesima bio spekulativan, te da se to više nije moglo tolerisati, zbog čega je raskid koalicije bio neminovan proces.

"Naravno da će se sve završiti u procedurama kako je i predviđeno, ništa se ne lomi preko koljena", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio kao notornu laž i kuloarske priče izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da mu je nudio zajednički nastup na predstojećim izborima.

"Spoznao sam da je on neozbiljan smutljivac, koji pokušava da šalje poruke u jednom rastrojstvu koji je vezan za gubitak određenih mjesta, jer je njima najvažnije da imaju ta mjesta. Naravno, nama nije, jer se mi bavimo politikom", rekao je lider SNSD-a.

On je podsjetio da su prije godinu dana SNSD i SDS razgovarali o tome da bi za Republiku Srpsku bilo najbolje da se svi okupe pred izazovima koji je očekuju.

"Niko nije tražio ekskluzivitet. Nudili smo tada i razgovarali sa SDS-om da daju kandidata za Predsjedništvo BiH, da mi i blok stranaka okupljenih oko SNSD-a damo predsjednika Republike, da izađemo na miru na izbore, da stabilizujemo sistem i da partija koja dobije veći broj glasova daje premijera, a onda se dijeli proporcionalno od dobijenog rezultata. To je bila naša ponuda prije godinu i po dana", pojasnio je Dodik.

On je naveo da je stav SNSD-a bio da je to čin društvene i političke odgovornosti za Republiku Srpsku.

"SDS to nije prihvatio, sada spekuliše, vjerovatno su se umislili da su završili posao i počeli da to predstavljaju kao da neko nekoga moli. Nikada i ništa ih nismo molili, nećemo ni sada", poručio je Dodik.