Sigurnosni problem
81

Lični podaci i dokumenti građana BiH su ugroženi zbog nedovoljne zaštite, ko ih čuva?

N. V.
U Evropi svjedočimo sve češćim "provalama" u lične i povjerljive podatke građana s obzirom na to da je riječ o "poželjnim" dokumentima. Kako se približavamo EU, tako i naši dokumenti postaju sve poželjniji, a njihova sigurnost trenutno nije na zadovoljavajućem nivou. Pojedini centri za skladištenje nemaju nikakvu fizičku zaštitu.

Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) zadužena je za sigurnost i integritet cjelokupnog sistema izdavanja ličnih dokumenata u BiH, kao i zaštitu podataka pohranjenih u evidencije koje vode i održavaju uime nadležnih organa. Međutim, upozoravaju da bi sigurnost tih servera morala biti na višem nivou, odnosno da bi podaci građana mogli biti ugroženi s obzirom na sve veće interesovanje za naše dokumente kako se približavamo EU.

Iz IDDEEA su, nakon poslaničkog pitanja državnog parlamentarca Saše Magazinovića, kazali kako su upozoravali nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu regionalnih centara gdje se skladište podaci te nedovoljnu zaštitu dokumenata prilikom transporta.

Magazinović je od IDDEEA zatražio informaciju o tome kako se čuvaju lični podaci građana, ko ih čuva i koliko su sigurni s obzirom na to da su ovi dokumenti važni i za sigurnost cjelokupne države. U odgovoru je istaknuto da oni poduzimaju mjere i radnje koje se odnose na fizičku i tehničku zaštitu objekata, imovine i transporta ličnih dokumenata, ali da to nije dovoljno kako bi podaci građana bili sigurni.

"Jedan od krucijalnih problema je sistem fizičke zaštite organizacionih jedinica i imovine IDDEEA-e kroz provođenje poslova vanjskog osiguranja putem policijskih ili sigurnosnih agencija. Trenutno policijsko osiguranje se vrši samo na objektu Centra za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata u Banjoj Luci i Regionalnog centra Sarajevo koji je privremeno smješten u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Poslove osiguranja vrše pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela", naveli su.

Šta više, od 2021. do septembra ove godine, ni ova dva centra nisu imali nikakvu fizičku zaštitu, ali je to sada u boljem sigurnosnom stanju, odnosno određena je 24-satna zaštita.

Veliki problem ostaje u tri preostala regionalna centra - Bijeljini, Bihaću i Mostaru, gdje ne postoji fizička zaštita podataka građana. Osim toga, i transport dokumenata iz regionalnih centara u sudove, MUP-ove i druge institucije je nezaštićen, odnosno nema policijsku pratnju pa je jedina prepreka između lopova i dokumenata - vozač.

"Za IDDEEA-u je značajno uspostavljanje i sistema fizičkog praćenja transporta ličnih dokumenata. Cijenimo da su mogući rizici narušavanja integriteta i mogućih incidenata prilikom transporta svaki dan veći. Kako se Bosna i Hercegovina bude približavala i uključivala u određene procese prema međunarodnim integracijama, lični dokumenti građana Bosne i Hercegovine će biti sve poželjniji za posjedovanje. Već u ovom trenutku dokumenti naših državljana u smislu krivotvorenja i lažne upotrebe veoma su poželjni jer isti omogućavaju slobodu kretanja u značajan broj država širom svijeta", kazali su u odgovoru na poslaničko pitanje.

Iz Agencije naglašavaju da oni nemaju dovoljno finansijskih sredstava da adekvatno osiguraju dokumente i podatke građana te su zbog toga ranije tražili pomoć drugih institucija.

"Agenciji je neophodna svaka pomoć za pružanje podrške u uspostavljanju sistema potrebnih za zaštitu naše imovine i transportu identifikacionih dokumenata. Shodno tome, Agencija je pored DKPT BiH uputila informacije i resornom Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nadležnom tijelu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao i Obavještajno-sigurnosnoj Agenciji te ih upoznala sa ovom problematikom. Agencija u skladu sa trenutnim budžetom nema finansijske resurse niti po važećoj sistematizaciji radnih mjesta ima dovoljne ljudske resurse kako bi sprovela sve neophodne aktivnosti na unaprijeđenju sistema. Međutim, svi navedeni problemi u vezi potrebnih mjera i radnji koje se odnose na fizičku i tehničku zaštitu objekata, imovine i transporta ličnih dokumenata ostaju i dalje neriješeni", kazali su.

Šta su zadaci IDDEEA i kako čuvaju dokumente?

U nastavku ćemo pobrojati neke od ključnih zadataka i odgovornosti IDDEEA-e s ciljem uspostavljanja fizičkog osiguranja za objekte i imovinu odnosno transport ličnih dokumenata. Navedeno je veoma bitan dio cjelokupnog sistema fizičke sigurnosti i igra ključnu ulogu u zaštiti podataka i infrastrukture u objektima odnosno procesu transporta identifikacionih dokumenata.

1. Zaštita objekta i imovine

Objekti u kojima su smješteni sjedište IDDEEA-e u Banjoj Luci, Centar za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata Banja Luka, Regionalni centar Sarajevo, Regionalni centar Mostar, Regionalni centar Bihać i Regionalni centar Bijeljina, posjeduju složene informacijsko-komunikacione sisteme na kojima se vrši obrada i čuvaju podaci iz svih registara za koje je nadležna IDDEEA. Također, u Centru za personalizaciju nalaze se materijali i oprema od ključnog značaja za poslovanje u smislu personalizacije ličnih dokumenata za sve građane Bosne i Hercegovine. U tom smislu potrebno je provoditi mjere i radnje u svrhu zaštite navedenih objekata od potencijalnih pretnji, uključujući provale, krađu, vandalizam ili druge neovlaštene aktivnosti. Pored sistema tehničke zaštite, zaštitu ovih objekata potrebno je obavljati i kroz sistem unutrašnjeg i vanjskog osiguranja putem osoblja i policijskih ili drugih službenika iz organa sigurnosti, a sve radi prevencije potencijalnih incidenata.

2. Osiguranje transporta identifikacionih dokumenata

IDDEEA u okviru svojih nadležnosti zadužena je za transport obrazaca dokumenta i personalizovanih ličnih dokumenta koji sadrže osjetljive informacije odnosno lične podatke državljana Bosne i Hercegovine. U tom smislu nužno je poduzeti mjere i radnje i osigurati siguran transport ovih dokumenata kada su u tranzitu između naših organizacionih jedinica i drugih lokacija prema nadležnim organima. Poželjno je da mjere uključuju pratnju vozila tokom transporta i obavljanje sigurnosnih provjera kako bi se smanjio rizik od gubitka ili neovlaštenog pristupa.

3. Hitna reakcija na incidente

U slučaju bilo kakvih sumnjivih aktivnosti, incidenata ili prijetnji imovini, objektima, sistemima ili materijalima odnosno obrascima ličnih dokumenata koji su u nadležnosti IDDEEA-e, potrebno je osigurati brzu i efikasnu reakciju kako bismo minimizirali štetu i identifikovali počinitelje.

IDDEEA u okviru svojih mogućnosti nastoji poduzeti niz aktivnosti kroz provođenje mjera fizičke i tehničke zaštite kako bi se uspostavili sistemi koji omogućavaju:

Nadzor pristupa: Uspostava sistema za nadgledanje i kontrola osoba koje ulaze i izlaze iz objekata. To uključuje posjetioce, dostavljače i zaposlene. Kontrola pristupa se vrši putem kartica za pristup i drugih metoda autentifikacije.

Video nadzor: Uspostava video nadzora u organizacionim jedinicama kako bi se omogućilo zaposlenim na poslovima unutrašnjeg i vanjskog osiguranja da putem video kamera koje su postavljene u objektu i van njega vrše nadzor i identifikaciju sumnjivih aktivnosti ili identifikaciju osobe koja eventualno pokuša neovlašteni pristup.

Reagovanje na incidente i hitne situacije: Uspostava sistema koji omogućuje da osoblje zaduženo za osiguranje bude obučeno za reagovanje na različite incidente, uključujući provale, krađe, sumnjive aktivnosti ili vanredne situacije kao što su požari ili prirodne katastrofe. Neophodno uspostaviti sistem u kojem će osoblje biti obučeno za postupanje u hitnim situacijama, uključujući evakuaciju, pružanje prve pomoći i komunikaciju sa nadležnim vlastima.

Kontrola vozila: Uspostava sistema koji osim nadzora pristupa osobama, omogućava osoblju za osiguranje kontrolu pristupa vozilima koja ulaze u zone pristupa i parkinga organizacionih jedinica IDDEEA-e. Ovo mjere uključuju pregled vozila i provjeru dostava.

Unutrašnji i vanjski nadzor/osiguranje: Uspostava sistema u kojem postoji osoblje za obavljanje redovnih poslova unutrašnje zaštite u objektu kako bi se osiguralo da su svi prostori sigurni i da nema sumnjivih aktivnosti. Uspostava sistema vanjskog osiguranja objekata i imovine kroz pružanje podrške nadležnih policijskih/sigurnosnih organa koji putem mjera fizičke zaštite po principu 24/7 štite objekte i imovinu IDDEEA-e.

U pogledu osiguranja transporta koji u okviru svojih nadležnosti vrši IDDEEA, ističu da žele uspostaviti sistem koji uključuje sljedeće zadatke:

Upotrebu sigurnih vozila: Vozila koja prevoze identifikacione dokumente i druge materijale trebaju biti specijalno dizajnirana i opremljena kako bi se minimizirao rizik od provale ili krađe. Ova vozila često imaju čvrstu blindiranu konstrukciju i dodatne sigurnosne značajke.

Pratnja: Transport i isporuku koji se obavlja putem sigurnih vozila trebaju da prate posebno obučeni članovi osoblja sposobni da reaguju u rizičnim situacijama. Poželjno je da ove poslove obavljaju policijski služebnici nadležnih policijskih tijela ili sigurnosnih organa na nivou Bosne i Hercegovine. Policijske pratnje daju sigurnost i omogućavaju reagovanje u slučaju incidenata i pružaju dodatni nivo zaštite.