Sastanak u Zagrebu
0

Liberali jugoistočne Evrope usvojili rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH

FENA
Lideri Mreže liberalnih stranaka jugoistočne Evrope (LIBSEEN) 20. oktobra na konferenciji u Zagrebu usvojili su Rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH.

Tim povodom je predsjednica Liberalno demokratske stranke Bosne i Hercegovine (LDSBiH) Lamija Tanović boravila u Zagrebu na poziv Vesne Pusić, kandidata na predsjednicu Republike Hrvatske ispred Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS).

Tanović je zatražila podršku od liberala iz regiona kako bi se u regionu jasnije i glasnije čuo glas razuma, sigurnosti i prosperiteta, saopćeno je iz LDSBiH.

Rezolucija o ustavnim promjenama u BiH bit će upućena prema evropskim liberalnim strankama.

U Rezoluciji je navedeno da "dok postoji Dejton, postoji i odgovornost međunarodne zajednice za državu BiH".

Učesnici konferencije su suglasni da se zaključci Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih institucija moraju provesti. Zaključili su da su slobode, ljudska prava, ustavnost, vladavina prava, demokracija, sloboda tržišta i sekularna država, temelji koji moraju biti ustavom zagarantirani u BiH.

Ta posjeta predsjednice LDS-a BiH prva je u nizu aktivnosti koje će Tanović poduzeti u narednom periodu vezano za veći angažman liberalnih političara u međunarodnoj zajednici.

"Evropski liberali napokon moraju preuzeti inicijativu u svoje ruke, jer vidimo da konzervativni evropski političari nisu dovoljno opredijenjeni ka traženju pravednog i dugoročnog rješenja za BiH", riječi su Lamije Tanović.

Ona će tokom ovog vikenda posjetiti Kairo, gdje se održava Kongres Liberalne internacionale.