{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Liberali jugoistočne Evrope usvojili rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH

F
31.10.2009. u 13:24
0
19
Liberali jugoistočne Evrope usvojili rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH
0
Liberali jugoistočne Evrope usvojili rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH
Lideri Mreže liberalnih stranaka jugoistočne Evrope (LIBSEEN) 20. oktobra na konferenciji u Zagrebu usvojili su Rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH.
Tim povodom je predsjednica Liberalno demokratske stranke Bosne i Hercegovine (LDSBiH) Lamija Tanović boravila u Zagrebu na poziv Vesne Pusić, kandidata na predsjednicu Republike Hrvatske ispred Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS).

Tanović je zatražila podršku od liberala iz regiona kako bi se u regionu jasnije i glasnije čuo glas razuma, sigurnosti i prosperiteta, saopćeno je iz LDSBiH.

Rezolucija o ustavnim promjenama u BiH bit će upućena prema evropskim liberalnim strankama.

U Rezoluciji je navedeno da "dok postoji Dejton, postoji i odgovornost međunarodne zajednice za državu BiH".

Učesnici konferencije su suglasni da se zaključci Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih institucija moraju provesti. Zaključili su da su slobode, ljudska prava, ustavnost, vladavina prava, demokracija, sloboda tržišta i sekularna država, temelji koji moraju biti ustavom zagarantirani u BiH.

Ta posjeta predsjednice LDS-a BiH prva je u nizu aktivnosti koje će Tanović poduzeti u narednom periodu vezano za veći angažman liberalnih političara u međunarodnoj zajednici.

"Evropski liberali napokon moraju preuzeti inicijativu u svoje ruke, jer vidimo da konzervativni evropski političari nisu dovoljno opredijenjeni ka traženju pravednog i dugoročnog rješenja za BiH", riječi su Lamije Tanović.

Ona će tokom ovog vikenda posjetiti Kairo, gdje se održava Kongres Liberalne internacionale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: