Potpredsjednik FBiH
0

Lendo: Pozivam Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, ali mislim da nema hrabrosti

S. M.
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo u intervju za FTV rekao je da poziva visokog predstavnika da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, ali misli da on nema hrabrosti za takav potez.

Na početku je rekao da predstavnici Evropske unije uposljednje vrijeme dolaze češće u BiH jer žele kao prijatelji BiH, ali iz iz svog interesa, da donesu odluku o otvaranju pregovora sa našom zemljom.

"Ovo je dobro. Oni nam nešto nude. Do nas je hoćemo li to prihvatiti. Ako se to desi onda smatram da je to dobro za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Lendo.

Istakao je da od 14. prioriteta Evropska komisija je dala ustupak da ispunimo samo tri zakon.

"Nažalost još nema nekih pokazatelja da se sve to može završiti do 21. marta. Kroz te uslove oni pokušavaju da ubace i Izborni zakon i Ustavnom sudu što nije dobro. Pokuašav se nešto ubacit, umejsto da se odrede i da kažu akcenat na usvajanje ova tri zakona", kazao je Lendo.

Smatra da Trojka popušta i da se pokazala kao slaba i neodlučna jer je pristala da se razgovara o Predsjedništvu BiH i Ustavnom sudu.

"Ono što su građani BiH mogli da čuju od Dragana Čovića i Milorada Dodika da je o ovome razgovarano i dogovoreno. Ja se nadam da to neće proći tako", rekao je Lendo.

Istakao je da bi usvajanje HDZ-ovog prijedloga promjena Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva značio produbljivanje segregacije.

"Zanemariti sve Hrvate na prostoru Federacije u drugih pet kantona je apsurd. Bez promjene Ustava nema usvajanja tog zakona", rekao je Lendo.

Tvrdi da međunarodna zajednica treba poduzeti mjera ukoliko HDZ odluči da blokira evropske zakone.

"Ja se nadam da niko neće imati hrabrosti da odbije ono što je dobro za sve narode i građane. Pitanje je kada ćemo ponovo dobiti ovakvu šansku", kazao je Lendo.

Govorio je i o zahtjevu Dodiku da se odstrane strane sudije iz Ustavnog suda.

"To je ustavna kategorija, ako on pokrene to pitanje onda ćemo otvoriti pitanje naziva Republike Srpske, što je isto tako ustavna kategorija. Ono što je Dejtonom propisano sve dok Parlament ne usvoji to ne može parcijalno da se rješava. To je zadnja odbrambena linija očuvanja države BiH. Ako bi Dodik ostvari cilj onda ne bi bilo institucije koja bi mogla da spriječi secesiju RS-a", rekao je Lendo.

Na kraju je kazao da visoki predstavnik Christian Schmidt neće nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona, jer nema hrabrosti.

"Schmidt je došao u situaciju gdje nema hrabrosti da bude visoki predstavnik u BiH, već pokušava na nivou FBiH, ako što je uradio prilikom formiranja Vlade FBiH. Ovo je jedan od pokazatelja da Schmidt neće da uradi nešto što je u interesu BiH. Ja ga pozivam da donese tu odluku. Međutim, očito je potpao pod utjecaj Dodika i Čovića. Jedino je imao hrabrosti da mene zaobiđe, odosno volju Bošnjaka i od tada mu ništa ne ide kako treba", kazao je Lendo.