Kaže da je ugrožen Dejton
169

Lendo: Bh. patriote će poduzeti neophodne mjere ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Refik Lendo oglasio se nakon što su poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.
Lendo je kazao kako je usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru entiteta RS, Narodna skupština RS-a, po nalogu Milorada Dodika, izvršila do sada najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

"Postojanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegova struktura, način donošenja odluka i obaveza njihovog poštivanja integralni su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ova jednostrana odluka predstavlja njegovo direktno kršenje. Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine", kazao je Lendo.

Potpredsjednik FBiH je istakao da je "Dodikov režim" ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice radio na dekonstrukciji Dejtonskog sporazuma.

"U periodu dok su visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bili fokusirani na lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava, dok su poništavali njihovu izbornu volju i predavali drugima u ruke pravo da odlučuju o Bošnjacima, Dodikov režim je, ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice i snishodljivom politikom "Trojke", neometano i uz otvorene najave radio na dekonstruiranju Dejtonskog sporazuma i pokušaju secesije entiteta RS", rekao je Lendo.

Dodao je da je ovo posljednja prilika da međunarodna zajednica reaguje, te ukoliko reakcija izostane da će biti poduzete određene mjere.

"Ovo je posljednja prilika da Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma odlučno djeluju i konkretnim reakcijama spriječe namjeru Dodikovog režima da svojom politikom ugroze mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Ukoliko i ovaj put izostane reakcija, bosanskohercegovačke patriote će poduzeti sve neophodne mjere kojima će spriječiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", poručio je Lendo.