BiH
15

Lekcije se ne uče: Neki nasipi na obnovu čekaju već 17 mjeseci

Piše: T. Č.
Obilne padavine koje se očekuju u našoj zemlji danas i narednih dana ponovo su nas podsjetile na katastrofalne poplave koje su zadesile našu zemlju u maju prošle godine, ali i izazvale strah kod ljudi da bi se isti scenarij mogao opet ponoviti.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

U Banjoj Luci je Civilna zaštita u stanju pripravnosti, a građani su upozoreni da budu na oprezu.

Budući da je prije godinu i po sliv rijeke Save bio pogođen najtežim i najvećim do sada zabilježenim poplavama u regiji u kojima je više osoba smrtno stradalo, pokušali smo doznati dokle je došla sanacija Savskog nasipa.

Kako nam je rečeno u Vodama Srpske, projektom "Hitne pomoći zaštite od poplava u RS" koji je finansiran iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke, na području Semberije na rijeci Savi nalazi se blizu 26 kilometara nasipa za zaštitu od visokih voda, a sanacija i rekonstrukcija je predviđena na tri lokacije.

Tokom prošle i ove godine završena je sanacija nasipa na lokaciji Topolac i u blizini kanala Dašnice, na području općine Bjeljina. Kada je riječ o lokaciji Rača u Semberiji, rekonstrukcija nasipa je djelomično završena. Cilj projekta u Rači je, kažu u Vodama Srpske, da se izvrše dodatne mjere i sanacija za nasipa rijeke Save u Bijeljini, u cilju pružanja efikasne zaštite od poplava uz prethodno uspostavljene obale.

U posljednje vrijeme nasip je bio izložen utjecaju produženog visokog nivoa vode, i predstavlja stalnu opasnost za vrijeme poplava rijeke Save, sa povećanim filtriranjem vode kroz tijelo nasipa, što koji smanjuje stabilnost nasipa koji se također koristi i kao glavni put.

Savski nasip u maju 2014. godine (Foto: Arhiv)
Savski nasip u maju 2014. godine (Foto: Arhiv)

Obim radova obuhvata rekonstrukciju i podizanje nasipa Save u Rači, u dužini od 3,5 km, uključujući parapetni zid, proširenje nasipa i izgradnju silaznih rampi i pristupnih puteva koji će služiti za održavanje. Najveći dio radova je završen.

Što se tiče nadvisivanja Savskog nasipa na području Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške, gdje je procijenjena vrijednost radova 4,5 miliona eura, radovi su počeli tek u septembru i trebali bi biti završeni do polovine naredne godine.

U Vodama Srpske kažu da su u toku i aktivnosti na zaštiti područja Semberije od velikih voda rijeke Drine. Do sada je izgrađeno blizu 9 kilometara nasipa na području MZ Balatun,a za kompletnu zaštitu potrebno je izgraditi još 33,5 kilometara do MZ Janja i uzvodno od Janje.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save ističu da je izvršena sanacija najvećeg dijela oštećenja na zaštitnim vodnim objektima u vlasništvu FBiH, nastalih kao posljedica poplava u maju prošle godine.

Ipak, rekonstrukcija savskog odbrambenog nasipa na poplavnom području Odžačka Posavina na lokalitetu Prud i na području Srednja Posavina na lokalitetu Tursinovac je počela tek u septembru. U Agenciji očekuju da bi do kraja godine trebali imati izvedeno cca 6 km rekonstruisanog nasipa sa potrebnim nadvišenjem, a rekonstrukcijom je potrebno obuhvatiti 30 km savskih nasipa.