27. noć
334

Lejletul-kadr mnogobrojni vjernici proveli u fočanskoj ljepotici Aladži

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Najodabraniju noć u mjesecu ramazanu Lejletul-kadr, 27-noć mjeseca posta mnogobrojni vjernici proveli su u obnovljenoj Aladža džamiji u Foči gdje je održana centralna manifestacija na području goraždanskog muftijstva.
Nakon zajedničkog iftara i molitve, priređen je poseban program, mevlud i zikr, a vjernici su dočekali sehur u prelijepoj Šarenoj džamiji, slijedeći Kur'anski ajet koji kaže da je u mubarek noći Lejletul-kadr spas sve dok zora ne svane.

O značaju 27-noći ramazanu, mjesecu posta i njegovim vrijednostima govorio je Ferid ef. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a vjernicima se obratio i Miralem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Noć u kojoj se upućuju posebne dove i želje u Aladži bila je i noć ilahija, a mjesec posta u obnovljenoj fočanskoj ljepotici ove godine je uistinu poseban jer ponovnim rađanjem Aladže Foča je zauzela centralno mjesto u svetom mjesecu muslimana sa područja Muftijstva goraždanskog, ali i šire.

Vjernici iz BiH, ali i van njenih granica svakodnevno posjećuju Foču, te prisustvuju dnevnim namazima, a posebno teravijama i iftarima, koji se organiziraju u Aladži.