Tradicija
1.7k

Lejletu-l-kadr: Tradicionalni iftar za stotine postača u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dvanaesti put Medžlis Islamske zajednice Mostar organizira iftar u povodu mubarek večeri Lejletu-l-kadra, najvrednije noći za sve muslimane. Iftar je, u skladu s tradicijom, upriličen na sportskom stadionu u USRC "Mithat Hujdur Hujka".

"Ovo je jedna divna, poslanička tradicija, zajedničkih iftara, a nema je neobično drago da je Mostar preteča organizacije ovakvih manifestacija na ovako velikom nivou. Drago nam je da smo za vrijeme mubarek mjeseca ramazana bili u prilici prisustvovati sličnim, ne ovolikog obima, ali zajedničkim iftarima na kojima se okupljao veliki broj vjernika iz različitih društvenih struktura", kazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Drago nam je da ovaj ramazanski karavan mira i zajedništva doživljava svoju kulminaciju u ovoj velikoj noći, dodao je još muftija Dedović, kazavši da se još nada da će i nove generacije nastaviti ove sjajnu tradiciju.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić kazao je da je cilj i želja da u ovoj mubarek noći koja ima poruku dobročinstva, da instiucija vjerske zajednice tu dobrotu dijele sa svojim ljudima.

"Hvala Allahu da je u našim džematima sve više zajedničkih iftara, ali je ovo kruna da bez obzira na društveni položaj svako bude u prilici da iftari. Posebna moja zahvala ide našoj mladosti, aktivistima Info-servisa za mlade na trudu pri organizaciji, jer oni osjećaju potrebu za ovakvim aktivnostima", kazao je efendija Cikotić.