Groblje Bare
1.3k

Legendarni general Jovan Divjak ispraćen na vječni počinak

B. T.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti Jovan Divjak, preminuli general Armije RBiH i humanista, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Sahrani su prisustvovale brojne delegacije, poznate ličnosti, njegovi prijatelji, poštovaoci njegovog lika i djela...

Obraćajući se na sahrani, njegovi prijatelji su naglasili Divjakovu ulogu kako tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu tako i poslije, kada je neumorno radio na pomaganju mladima, kroz udruženje Obrazovanje gradi BiH.

Mehmed Agić kazao je da je Divjak za života postao simbol najplemenitijih osobina koje čovjek može imati te da je itekako ispunio svoju vojničku i građansku dužnost prema BiH.

Izrazio je nadu da Bosanci i Hercegovci neće zaboraviti udruženje Obrazovanje gradi BiH, kako bi ono nastavilo funkcionirati i nakon Divjakove smrti.

Arijana Saračević-Helać naglasila je da nas je Divjak podsticao da živimo pošten, častan život.

"Njegov životni moto je bio 'Snaga zajednice', koja se gradi obrazovanjem, kulturom, umjetnošću, hrabrošću, dobrotom, empatijom.... Uvjerena sam da, odlazeći, zna da je bio naš i uvijek će biti naš", poručila je Saračević-Helać.

U Kantonu Sarajevo danas je proglašen Dan žalosti zbog smrti čika Jove, kako su ga građani odmilja zvali. Prije sahrane je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija.