BiH
151

"Ledeni izazov" je ipak bio koristan: Policajac iz Travnika ide u Kinu na liječenje ALS-a

Piše: E. Mehić
Boži Džepini, 45-godišnjem policajcu iz Travnika, krajem prošle godine dijagnosticirana je Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), teško oboljenje motornih neurona. ALS je nešto što u posljednje vrijeme često čujemo zbog svojevrsnog "ledenog izazova" čiji cilj je prikupljanje sredstava za teško oboljele.
Božo Džepina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Božo Džepina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Iako se Ice Bucket Challenge mahom pretvorio u trend "polijevanja vodom", priča Bože Džepine govori nam da je ovaj globalni izazov doprinio da se u našoj zemlji čuje za rijetko oboljenje.

ALS ili Lou Gehrigova bolest uzrokovana je degeneracijom motornih neurona, oboljeti može svako, a manifestuje se tako što bolesnici imaju otežan govor i gutanje, poigravanje i slabost mišića ruku i nogu, uz progresivni gubitak mišićne mase.

Božo je isprva osjetio bolove u lijevoj ruci koji su se kasnije proširili i na drugu ruku te noge. Nakon 20 godina u službi bio je primoran da ode na bolovanje, a danas je prikovan za invalidska kolica. Božo vam ne može pružiti ruku, ima limitirane pokrete glavom, a otežano i govori, pa umjesto njega priča njegova supruga Josipa.

Tokom naše posjete rekla nam je da jedno vrijeme nije mogao nikako pričati ni gutati. Sada je bolje im uspijeva komunicirati.

"Teško smo sve to primili, sve je išlo polako, a ni pomisliti nismo mogli da će nešto ovako da bude. Teško je nastaviti život i ništa danas nije kao što je bilo", izjavila je Josipa u suzama.

Božo Džepina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Božo Džepina (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Boži su nakon uspostavljanju dijagnoze rekli da je bolest neizlječiva, ali porodica Džepina je saznala da u Pekingu misle drugačije i da postoji nada. Počelo je prikupljanje novaca za odlazak u Kinu.

"Njegove radne kolege su nam mnogo pomogle, uvijek su bili tu, bilo da je novac u pitanju ili nešto drugo jer smo u početku Božine bolesti kupovali tablete koje su veoma skupe. Mislili smo da nikad nećemo uspjeti prikupiti novac, ali kako je krenula akcija svi su nam pomogli kako su god mogli", dodala je Josipa.

Akcija prikupljanja novca za Božu krenula je nakon što su se pojavili videoklipovi Ice Buckett Challengea. Mladi sa područja Srednjobosanskog kantona pokrenuli su akciju za pomoć Boži nakon čega je u veoma kratkom roku prikupljeno 28.000 dolara potrebnih za liječenje.

"Ne znam odakle smo crpili snagu da se borimo s ovim, iako su nam naši ljekari rekli da je bolest neizlječiva, ali eto, ne znam, jednostavno smo se borili. Do prije mjesec dana nije se toliko znalo za ovu bolest kod nas, a ni za mog Božu, ali uz te izazove prijatelji i privrednici su nam pružili svoju pomoć, a onda smo kontaktirali sa Slavicom Horvat iz Hrvatske, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo, i ona nam je pomogla da nalaze pošaljemo u Kinu", dodala je Josipa za Klix.ba

Božo bi sa svojom suprugom u Peking trebao otputovati u srijedu, ali zbog birokratskih odredbi njegov odlazak je još uvijek upitan i to zbog transfera novca sa računa banke za Kinu.

Međutim, svi se nadaju da će se ti problemi ukloniti početkom naredne sedmice, te da će Božo već u srijedu krenuti sa svojim liječenjem.