BiH
13

Ledena kiša uzrokovala probleme građanima KS, povećan broj lomova

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ledena kiša koja je jutros padala izazvale je brojne probleme u Kantonu Sarajevo. Pločnici i ceste su naglo poledili, te su vozači i pješaci imali problema u kretanju.

Svi građani koji su jutros zbog obaveza napustili svoje domove imali su "besplatno klizanje" na pločnicima, tramvajskim/trolejbuskim/autobuskim stajalištima, a vozači su morali pažljivo voziti.

Radnici KJKP Rad od ranih jutarnjih sati su na terenu. Čiste snijeg, razbijaju led i posipaju pločnike i ceste kako bi se građani KS mogli sigurno kretati.

"Ledena kiša je opasnija za građane od snijega. Naše ekipe izašle su na teren, 120 radnika koji su ručno čistili, 31 vozilo da čisti snijeg i mala vozila za posipanje. Prvo se vrši čišćenje pločnika prve i druge kategorije, a to su uz glavnu gradsku ulicu, a onda prelazimo na ostalo. Bitno je naglasiti da pločinici ili prilazi zgradama i poslovnim objektima nisu u nadležnosti Zimske službe Rad, već su stanari, odnosni vlasnici objekata dužni očistiti i posuti", rekao je Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad.

U J.U. Hitna pomoć KS jutros je povećan broj pacijenata koji su pali na ledu.

"Jutros je povećan broj lomova u odnosu na ranije dane. U našoj hirurškoj ambulanti od sedam sati zabilježeno je osam padova na ledu, od toga je bilo pet lomova. Riječ je o ljudima različite dobi i većinom su osobe koje su krenule na posao ili u školu", rekla je za Fenu odgovorni ljekar dr. Zakira Pašić.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a evidentirao je za 24 sata oko 500 intervencija (kućnih posjeta i ambulantnih pregleda). Najviše pacijenata medicinsku pomoć zatražilo je zbog visokog pritiska i problema sa srcem, a razlog je uglavnom hladnije vrijeme.

Građani KS trebaju se pripaziti i kada hodaju ispod zgrada i oluka jer se zbog povišenih temperatura otapa snijeg koji se obrušava u većim količinama na pločnike.