BiH
24

Hitna pomoć KS prebukirana: Pacijenti se žale na bolove, probleme s disanjem, nesanicu...

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine izaziva tegobe kod velikog broja ljudi, posebno kod osjetljivih i onih koji već boluju od nekih oboljenja. Hitna medicinska pomoć Kantona Sarajevo bila je prebukirana ovih dana.

Kako je za Klix.ba rekla Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, bili su "zagušeni" pretprošlog vikenda, a ovog su imali 1.343 pacijenta.

"Ljudi se jednostavno najviše žale na mišićno-koštana oboljenja, pogotovo oni koji imaju reumatoidni artritis, jer oni osjećaju svaku promjenu. Žale se na upalu mišića, mišićno-koštane upale, hronični plućni bolesnici na teško disanje čije se stanje pogoršava, jer ovako visoke temperature nisu primjerene mjesecu studenom, kako mu i samo ime kaže", rekla je Softić-Taljanović.

Veliki broj pacijenata žali se i na umor, iscrpljenost, nesanicu, nervozu, razdražljivost i slično, ali nikada nije utvrđeno da su promjene vremena uzrok tome.

"Ovo vrijeme najteže podnose hronični bolesnici i bolesnici koji imaju određena oboljenja. Ovakvo vrijeme dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti", kazala je Softić-Taljanović.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima očekuje nas nestabilno vrijeme s visokim temperaturama, do 19 stepeni.

"Hronični bolesnici i meteoropati će imati pojačane tegobe, stoga bi se trebali suzdržati od pretjeranih aktivnosti. Moguće su reakcije na vrijeme u vidu malaksalosti, promjene raspoloženja... tokom noći problemi sa snom. Negativan utjecaj vremena će biti izraženiji u Hercegovini i postepeno će slabiti ka sjeveru zemlje", navodi se u biometeorološkoj prognozi.

Ljekari savjetuju da konzumirate što više tekućine, voća i povrća, te da boravite u osvijetljenim prostorijama.