Dan nezavisnosti
48

Lazović u Goraždu: Mi smo u procjepu između dejtonskih okova i briselskih stremljenja

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Sunce i brojne svečanosti povodom jednog od najvećih državnih praznika, Dana nezavisnosti BiH, izmamile su na ulice Goražda veliki broj građana. Slaveći nezavisnost jedine domovine, Goraždani su se najprije sjetili poginulih branitelja, odali im poštovanje i položili cvijeće na spomen obilježje "Goražde – grad heroj, svojim braniocima".

U svim džamijama na području BPK Goražde proučena je hatma dova za sve šehide u BiH, dok su brojne delegacije položile cvijeće i na partizansko i groblje poginulih branitelja Kolijevke.

Buketi cvijeća položeni su i pored spomenika ubijenoj djeci Goražda te na spomen obilježju poginulim pripadnicima policije.

Herojsko Goražde

Na svečanoj akademiji u Centru za kulturu prisutnima se obratio Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH. Čestitajući Dan nezavisnosti BiH, Lazović je stanovnicima ovog grada iskazao duboko poštovanje, podsjećajući ih na vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada je na dnevnom redu bio upravo grad na Drini.

"Zahvaljujući herojskom otporu Goražda, poruke koje smo dobijali su bile da niti jedan građanin neće napustiti Goražde dok je živ. Te poruke su za nas bile dodatna snaga i motiv, iako niti jednog momenta to nije dolazilo u pitanje jer smo znali šta znači ako rijeka Drina uđe u administrativni okvir RS-a. Goražde je jedan od gradova koji su odbranili BiH", poručio je Lazović.

Bivši predsjednik Skupštine RBiH podsjetio je na historijske činjenice i burne procese kroz koje je prolazila naša zemlja.

"Ovaj datum je jedan od najznačajnijih datuma, ja volim reći rođendan nove BiH i taj datum je omogućio da BiH kasnije uđe u proces međunarodnog priznanja koje je uslijedilo nakon referendumskog pitanja. Ovo nije datum koji je tek tako došao, nije nam samo ponuđen, to je datum za koji smo se izborili i političkim putem i herojskom odbranom od agresije", kazao je Lazović.

Istakao je također da je BiH, uprkos svemu, još uvijek poligon različitih sukoba te da danas nije ona država iz referendumskog pitanja.

"Ona je danas samo cjelovita, sačuvan je okvir. Mi se nalazimo u procjepu između dejtonskih okova i briselskih stremljenja", kazao je Lazović.

Čestitke povodom Dana nezavisnosti uputili su i Emir Oković, premijer BPK Goražde te Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

I građani se s ponosom prisjećaju referenduma o nezavisnosti BiH održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine.

"Čini mi se kao da je jučer bila 1992. godina kada smo svi puni entuzijazma izašli i glasali ta dva dana, i jednostavno pokazali ono šta nam je na srcu. Dokazali smo da želimo svoju državu. Prošli smo mukotrpan put, ali imamo vlastitu domovinu koju moramo graditi. Još je puno posla pred nama, naša perspektiva može biti samo u jedinstvu i obrazovanju. Mislim da će nas to izvesti na pravi put", smatra Alija Lapo.

Ponosan je i Damir Velić, pripadnik Patriotskog pokreta.

"Znamo gdje pripadamo, da nas niko više ne svojata. Nekima to nije bilo pravo pa smo imali to što smo imali. Sad naravno gradimo državu da nam svima bude bolje", ističe Velić .

Razjedinjenje uništava zemlju

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde povodom Dana nezavisnosti BiH poručili da razjedinjenost uništava i posljednje preostalo od institucija nezavisne BiH.

"Skoro tri decenije slušamo kako je važnije imati etničku pripadnost od punog stomaka, prava na zdravstvo, dobrog obrazovanja, osnovnih ljudskih prava. Takva razjedinjena zemlja uništava i posljednje preostalo od institucija nezavisne BiH destruktivnim politikama neprekidnih podijela i tenzija, čiji je jedini cilj produbljivanjem krize kreirati nemogućnost otkrivanja uzroka kako je relativno bogata zemlja pokradena do prosjačkog štapa i dužničkog ropstva. Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde svim građanima čestita ovaj praznik s apelom da je građanska svijest važnija od svakog etnija", poručuju antifašisti.

Dio programa Dana nezavisnosti je i svečanost povodom početka radova na tunelu Hranjen kao dijelu buduće dionice brze ceste Goražde - Sarajevo koji će biti formalno ozvaničen u ponedjeljak 4. marta.