BiH
28

Lazović pozvao kandidate za predsjednike SDP-a BiH da jedni drugima daju podršku

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Kandidat za predsjednika SDP-a BiH Miro Lazović kazao je kako je tokom prikupljanja potpisa podrške za kandidaturu spoznao da pojedini članovi SDP-a imaju dilemu da li će se svojim potpisom zamjeriti, iz bilo kojih razloga, drugim kandidatima.

On je dodao da bi ovakva svijest trebala biti izvan nastojanja kreiranja SDP-a kao demokratske partije.

"Mi, koji smo se kandidovali za funkciju predsjednika SDP-a BiH, moramo biti primjer građenja istinskih unutrašnjih demokratskih odnosa na bazi međusobnog povjerenja i uvažavanja. Ako u ovome uspijemo, zaista će SDP BiH sa bilo kojim kandidatom koji bude izabran za predsjednika SDP-a BiH imati šansu da se vrati na pozicije socijaldemokratije i vodeću ulogu u integraciji bh. društva i Države", kazao je Lazović.

On je stoga pozvao sve prijavljene kandidate za predsjednika SDP-a BiH, da javno daju jedni drugima podršku kako bi se članstvo relaksiralo i oslobodilo predrasuda i negativnih stečenih stereotipa.

"Uvjeren sam da samo partija koja je unutar sebe demokratska može, kao takva, graditi demokratsku državu. Koristim priliku da lično izrazim podršku svim kandidatima, vjerujući da će ova moja inicijativa naići na razumijevanje", rekao je Lazović.

Dodao je da je načinom izbora predsjednika SDP-a BiH, gdje svi reevidentirani i registrovani članovi imaju pravo birati predsjednika, SDP BiH otvorio novu stranicu na bh. političkoj sceni.

"Ovo jeste historijski čin izbora unutar SDP-a BiH u kojem su mehanizmi i procedura predlaganja, kandidovanja, podrške i samog izbora potpuna novina u odnosu na dosadašnju praksu", zaključio je Lazović.