BiH
380

INTERVJU / Miro Lazović: Između iskrenog vjernika i iskrenog socijaldemokrate nema razlika

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za proces ujedinjenja ljevice u BiH potrebno je mnogo mudrosti, kompromisa i strpljenja jer brzina često nije dobar saveznik u politici, kazao je u intervju za Klix.ba Miro Lazović, kandidat za predsjednika SDP BiH na unutarstranačkim izborima koji su zakazani za 20. septembar.

Miro Lazović jedan je od kandidata za predsjednika SDP BiH koji je uspio sakupiti 2.424 potpisa podrške za kandidaturu. Lazović je obnašao funkciju predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, a početkom 1990-ih bio je protivnik politike Karadžićevog SDS-a, zalažući se za građansku Bosnu i Hercegovinu.

  1. septembra 1992. godine izabran je da bude član delegacije Bosne i Hercegovine na mirovnim pregovorima u Ženevi, a bio je i prvi predsjednik Socijaldemokratske unije BiH od 2003. do 2005. godine.

Da li su Vaši protukandidati odgovorili na Vaš poziv i dali podršku drugim kandidatima za predsjednika SDP BiH?

Nažalost, moj poziv da prije početka kampanje jedni drugima javno damo podršku, nije pravilno shvaćen, niti prihvaćen. Moj motiv je bio usmjeren ka relaksaciji odnosa između kandidata, a time i poziv članstvu SDP-a da bez straha, koji je evidentno još uvijek prisutan, slobodno daju potpise podrške kome god žele. Mislim da je to bilo potrebno, jer od odnosa između ljudi koji čine vrh partije, zavise i kakvi će odnosi biti u članstvu. Moj odnos prema ostalim kandidatima, što sam i pokazao tokom cijele kampanje, bio je fer i korektan. Pravo, da potpis podrške, dam svojim kolegama sam iskoristio. Da li su to isto uradili i drugi kandidati, nije mi poznato.

Vjerujete li da ćete pobijediti u utrci za predsjednika SDP BiH i kakav je Vaš program?

Nisam opterećen pobjedom, ali sam ohrabren podrškom velikog broja članova SDP BIH, u svim mjestima koja sam posjetio tokom debata. Nisam naivan čovjek, da ne znam da svi nemamo iste startne pozicije. Na svim debatama pozivam članove SDP BIH, da bez ikakvih strahova, pritisaka ili sugestivnih pisama, izađu na izbore i svojom slobodnom voljom daju glas kandidatu za kojeg smatraju da može ujediniti i stabilizirati SDP.

Moj motiv je da svoje golemo državničko i političko iskustvo stavim u funkciju SDP-a. Partiji je potreban lider koji okuplja i ujedinjuje, koji ne stvara protivnike unutar partije i neprijatelje prema vani. Svojim političkim iskustvom siguran sam da mogu biti koehizioni faktor i onaj koji će ideje socijaldemokratije na prihvatljiviji način širiti na cijeli prostor BIH.

Temelj programa SDP-a vidim u neraskidivoj vezi sa državom BIH. Mogu sa sigurnošću trvditi da temelji jedinstvene, stabilne, funkcionalne i demokratske države, mogu počivati prvenstveno na socijaldemokratskim vrijednostima. Takvu državu ne mogu praviti narodnjačke/nacionalne stranke, koje u svom korijenu imaju sjeme etničkih podjela iz kojih izvire većina nesporazuma u bosanskoherecgovačkom društvu.

Nažalost sadašnji SDP zahtjeva generalni remont. Potrebna je unutrašnja i vanjska transformacija. Unutrašnja transformacija podrazumijeva vraćanje izgubljenog povjerenja između članstva i rukovodstava na svim nivoima organizovanja. Arogancija, bahatost i pohlepa, kojaj e raslojila članstvo, a SDP pretvorila u interesnu organizaciju, mora se anulirati. Unutrašnja demokratizacija je neophodna, jer samo stranka koja je unutar sebe demokratska, može graditi demokratsko društvo i državu.

SDP posjeduje armiju mladih ljudi, koji su potencijal i kojima treba dati šansu. Spoj iskustva i mladosti je formula uspjeha SDP-a. U vanjskoj transformaciji SDP se mora osloboditi dominatnog opozicionog mentaliteta i kritizerstva, koji mu ne dozvoljava da i kada osvoji vlast, ne zna je sačuvati. Druge političke partije ne smijemo smatrati neprijateljima, već političkim konkurentima. Izuzetak su one stranke i partije koje negiraju Bosnu i Hercegovinu.

Posebno mi se čini važnim, i na tome ću insistirati, da se SDP u odnosima prema vjerskim zajednicama zalaže za sekularnu državu, ali ne i sekulrano društvo. Vjerski predstavnici, sa moralnog i duhovnog aspekta, trebaju i mogu slobodno govoriti o svim društvenim, pa i političkim pitanjima. Između iskrenog vjernika i iskrenog socijaldemokrate, nema razlika. I jedan i drugi govore o pravdi, poštenju, moralu. Promoviraju humanost, socijalnu pravdu i solidarnost. U dosadašnjoj političkoj praksi, SDP je pokazivao rezervu i sumnjičavost prema vjerskoj populaciji. Time je činio grešku. Po svim relevantnim anketama, gotovo 65 posto građana BiH je vjerski opredjeljeno i orjentisano. Nemamo pravo ignorisati tu činjenicu. Tamo gdje je narod, treba biti i SDP.

Kako komentarišete kampanju kandidata za predsjednika SDP? Putem društvenih mreža pojedini kandidati žestoko su kritikovali svoje protukandidate?

Pratim ta žalosna "prepucavanja". Kao da se radi o fudbalskim utakmicama. Navijački pristup, dnevno-politički argumenti i neprikladne klevete, neće doprinijeti unutarnjoj stabilizaciji. Moj pristup je potpuno drugačiji. Kao ozbiljan čovjek, sa državnim i političkim iskustvom, obavezan sam biti odgovoran prema društvu, državi i partiji. Svi moji nastupi su na tom fonu. Oni kandidiati koji se na društvenim mrežama konfrontiraju i optužuju, čine prvenstveno štetu SDP-u, a sebe predstavljaju kao karijeriste i borce samo za vlast i funkcije.

Takav pristup je neodgovoran i za mene je potpuno neprihvatljiv. Svoju kandidiaturu i debate podredio sam suštinskim političkim pitanjima, koja vode unutarnjem jedinstvu i snaženju SDP BIH.

Ako pobijedite na unutarstranačkim izborima šta će biti prvo čime ćete se baviti?

Iz ovog izbornog ciklusa ne smijemo izaći oslabljeni. Jedan kandidiat će biti pobjednik, drugi ne smiju biti gubitnici. Prioritet je konsolidacija odnosa u SDP-u. Kongres, koji slijedi nakon izbora za predsjednika SDPBIH, kroz izbor novog Glavnog odbora i donošenje inoviranog Statuta i Programa, mora predstaviti SDP kao transformisanu stranku, sposobnu da pokrene procese integracije države i društva. Dosadašnja politika dovela je do slabljenja SDP-a na prostorima RS-a i zapadne Hercegovine. Svoju političku snagu SDP uglavnom crpi iz četiri kantona. To se mora mijenjati ukoliko želimo zadržati imidž multietničke stranke u cijeloj BiH.

Važan korak jeste finansijska stabilizacija partije, koja je danas loša i sa velikim gubitkom. Materijalna sigurnost zaposlenih mora biti zagarantovana, jer profesionalni i stručni kadrovi su temelj snažne i jake političke organizacije. Zbog transparentnog trošenja sredstava tražiću uvođenje tromjesečnog finansijskog izvještavanja prema organima SDP-a.

Kao predsjednik SDP-a ne želim biti iznad organa SDP-a, već onaj koji će odlučno i beskompromisno zastupati i provoditi odluke organa SDP BIH. Ne prihvatam logiku da se autoritet u partiji stiče isključivo putem funkcije. Autoritet se stiče građenjem unutarnjih odnosa na bazi povjerenja, poštenjem, ustrajnošću, ali i odlučnošću u komunikaciji sa drugim političkim domaćim i međunarodnom subjektima.

Da li podržavate ideju ujedinjenja ljevice?

Sadašnja politička scena u BIH je heterogena. Nacionalne/narodnjačke stranke su okupljene i pod patronatom su Europske pučke stranke. S druge strane, stranke ljevice su razjedinjene i međusobno konfrontirane. Vrijeme je da se to mijenja. Svakako da sam za ujedinjenje lijevih snaga, a taj proces vidim u tri koraka.

Prvi je stabilizacija SDP-a i njegovo jačanje. Drugi je saradnja, koja se već u oktobru 2016. godine na lokalnim izborima treba testirati kroz zajedničke kandidiate za načelnike/gradonačelnike. Ukoliko se ta saradnja pokaže uspješnom, ujedinjenje ljevice će doći samo po sebi. Za ovaj proces treba mnogo mudrosti, kompromisa i strpljenja. Brzina često nije dobar saveznik u politici.