Dan državnosti
73

Lazović: Poruka boraca da brane grad je u Daytonu bila upućena Miloševiću i Holbrookeu

E. A.
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
U Goraždu je nizom sadržaja tokom cijele sedmice obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a tom prilikom odata je počast poginulim borcima, pripadnicima policije i ubijenoj djeci u proteklom ratu. Održana je i svečana akademija u Centru za kulturu.

Na svečanoj akademiji obratili su se kantonalni i gradski zvaničnici. Govorili su predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda Bajro Obuća (SDA), premijerka BPK Aida Obuća (SDA), predsjedavajući kantonalne skupštine Muradif Kanlić (SBB), čestitajući Dan državnosti.

Ukazali su na suštinske poruke ZAVNOBIH-a, a obratio se i Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije.

"Goražde izuzetno cijenim kao grad koji je bio u jednoj teškoj situaciji kada je ova država bila napadnuta. Kada je Milošević u Daytonu tražio od naše delegacije da se povuku borci, iz Goražda smo dobili jasnu poruku da političke trgovine sa Goraždem nema i da borci ni po koju cijenu neće napustiti Goražde, već da nastavljaju braniti svoj grad. Ta poruka nije samo odjeknula među našom delegacijom, ona je bila upućena Miloševiću i Holbrookeu", ispričao je Lazović, sjećajući se teških pregovora u Daytonu uoči potpisivanja mirovnog sporazuma.

Osvrnuo se na činjenicu da se konstantno nastavlja sa osporavanjem državnosti Bosne i Hercegovine te da se Dan državnosti, kao jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje ne obilježava u jednom njenom dijelu uprkos Zakonu o državnim praznicima koji je dio Ustava i važeći sve dok se ne donese drugi.

Upozorio je da su destruktivne politike, koje su proizvele rat i agresiju u Bosni i Hercegovini, još uvijek prisutne te da je nažalost u Bosni i Hercegovini konstantna kriza i dalje način života njenih građana, a da je šansa za Bosnu i Hercegovinu građanski koncept vlasti.

Delegacije civilnih i vojnih struktura odale su počast i poginulim braniocima polaganjem cvijeća na mjestu pogibije prvih žrtava 1992., spomen-obilježju Šehidska kapija i partizanskom spomen-obilježju u Ustikolini i Prači te spomen-obilježju poginulim borcima u Hrenovici.

U okviru programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održana je tribina na temu "Rušenje mitova o bosanskoj povijesti", a predavač je bio dr. Nazif Veledar. Građani su povodom Dana državnosti imali priliku pogledati i dokumentarni film "Sarajevski vitezovi - pozdrav domovini" autora Avda Huseinovića.