Lazović: Optužnice protiv bh. branilaca su negiranje agresije

F
FENA
27.11.2011. u 14:09
0
22
Lazović: Optužnice protiv bh. branilaca su negiranje agresije
0
1/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
2/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
3/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
4/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Miro Lazović, predsjedavajući Skupštine Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije na BiH, izjavio je u nedjelju u Sarajevu novinarima da je cilj optužnica koje se podižu protiv patriota, branilaca Bosne i Hercegovine, pokušaj da se drukčije prikaže karakter proteklog rata vođenog na tlu naše zemlje, negira agresija te izjednače krivac i žrtva.
Lazović, jedan od gostiju uvodničara na nedjeljnoj sesiji o temi "Zašto je žrtva kriva(c)?", rekao je da poplava optužnica protiv branitelja znači istovremeno optužnice protiv svjedoka principa i vrijednosti na kojima je nastala odbrana zemlje.

"I danas smo žrtve kad se ne prihvata državnost i kontinuitet Bosne i Hercegovine", rekao je Lazović koji vjeruje da pokušaj izjednačavanja krivca i žrtve ipak neće uspjeti i napominje da u ćelijama međunarodnog suda u Haagu sjede akteri iz političkog i vojnog vrha Srbije te Republike Srpske.

Drugi govornik na sesiji Kruga 99, prof.dr. Ismet Dizdarević ističe da proces pomirenja može imati pravi smisao samo ako se krivac iskreno pokaje a žrtvi se pruži garancija da joj se neće ponoviti učinjeno zlo.

Dok se uprkos brojnim dokazima pokušava relativizirati krivica za zločin te izjednačiti krivac i žrtva, Dizdarević podsjeća na genocid u Srebrenici, masovno stradanje Bošnjaka na tlu Bosne i Hercegovine s kraja 20. stoljeća, te na brojne druge primjere zločina.

Akademik Vladimir Premec, također gost uvodničar na sesiji Kruga 99, napominje da je on više puta u sličnim prilikama komparirao bh. situaciju s djelom "Pitanje krivnje" njemačkog filozofa i psihijatra Karla Jaspersa koji je ubrzo po završetku Drugog svjetskog rata pisao o krivnji i odgovornosti Njemačke za holokaust.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: