{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lazović, Komšić i Kljujić kandidati za novog predsjednika SDU

A
Anadolija
2.8.2013. u 13:15
2
25
Lazović, Komšić i Kljujić kandidati za novog predsjednika SDU
2
Lazović, Komšić i Kljujić kandidati za novog predsjednika SDU
Foto: Arhiv/Klix.ba
Političke stranke u Bosni i Hercegovini već počinju s pripremama za generalne izbore koji će u ovoj zemlji, kako je planirano, biti održani u oktobru 2014. godine.
Politička partija koja će prva održati stranački kongres je Socijaldemokratska unija (SDU) BiH, potvrdio je za agenciju Anadolija predsjednik Glavnog odbora SDU-a Darko Ružić.

"U oktobru ove godine desit će se prvi kongres SDU nakon sedam godina, što će ujedno biti i prvi kongres neke parlamentarne stranke u ovoj godini. Statutom je regulisano da se kongres održava svake dvije godine, ali zbog nedovoljne infrastrukture i teškog materijalnog stanja nismo uspjeli održati taj ritam. U međuvremenu su se desile značajne promjene u stranci. SDU je nakon lokalnih izbora počeo izrastati u novu političku snagu i krajnje ozbiljno i ambiciozno ulazimo u pripreme za opšte izbore“, kazao je Ružić.

Nakon što su ljudi iz rukovodstva SDU, Ivo Komšić i Miro Lazović, izabrani na pozicije gradonačelnika, odnosno dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, cilj SDU-a je da nakon izbora 2014. postane značajan politički faktor na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Sa vrlo ozbiljnim planovima ulazimo u pripreme za naredne izbore i zato godinu dana prije izbora organizujemo kongres na kojem će biti izabran novi predsjednik, potpredsjednici, kao i članovi Predsjedništva i Glavnog odbora stranke“, pojasnio je Ružić

Aktuelni predsjednik SDU-a je Nermin Pećanac, ali kako saznaje Anadolija, budući predsjednik ove stranke bit će biran iz reda srpskog ili hrvatskog naroda, a moguće je da stranački lider bude i pripadnik „ostalih“.

Najozbiljniji kandidati za poziciju predsjednika Socijaldemokratske unije su ratni članovi Predsjedništva BiH Ivo Komšić i Stjepan Kljujić, kao i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: