Građani upozoreni
21

Lažni volonteri Crvenog križa prikupljaju donacije za migrante u Bihaću

Piše: M. Ć.
Foto: Crveni križ Bihać
Foto: Crveni križ Bihać
Crveni križ Bihaća upozorio je danas Bišćane da se u posljednje vrijeme ovim gradom kreće određena grupa ljudi koji se lažno predstavljaju kao volonteri Crvenog križa te prikupljaju donacije za pomoć migrantima.

"Ovim putem se ograđujemo od tih osoba, te izjavljujemo da Crveni križ ne učestvuje u bilo kakvim aktivnostima vezanim za prikupljanje donacija s našim volonterima koji idu od vrata do vrata. Molimo građane da navedene osobe, ukoliko ih primijete, prijave nadležnim institucijama", istakli su iz Crvenog križa.

Bišćani su u proteklom periodu nesebično pomagali migrantima, što su neki očito odlučili i zloupotrijebiti.

"Građani su toliko solidarni i toliko humani da su i novčana sredstva uplaćivali na račun Crvenog križa, donosili su razne vrste namirnica, obuće, odjeće i drugih potrepština migrantima", izjavio je nedavno na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa Bihaća.

Budimlić je tada naglasio da se u ovom gradu nalazi više od 2.500 migranata.

Jučer je u Bihać pristigla donacija iz strukture Crvenog križa FBiH, dok je Crveni križ Tuzlanskog kantona zajedno sa svojim općinama prikupljao prehrambene i higijenske artikle te novčane donacije koje su dostavljene u Bihać. Crveni križ općine Orašje također je dovezao vrijednu donaciju u prehrambenim i higijenskim proizvodima.

Tim kuhinje pripremio je obrok za 800 migranata, dok je ekipa prve pomoći sanirala povrede te vršila transport povrijeđenih u Dom zdravlja Bihać.