BiH
1

Lažni lijek protiv impotencije "Cialis" u apotekama

SRNA
Na tržištu BiH pojavio se falsifikat lijeka protiv impotencije "Cialis", koji građani kupuju sve više, jer u jednom pakovanju ima duplo više tableta nego u originalu, a cijena im je ista.

Farmaceuti upozoravaju da posebno zabrinjava to što nije poznat sastav falsifikata lijeka, koje nus-pojave može da izazove, kao ni odakle se uvozi, pišu "Nezavisne novine".

Farmaceuti navode da kupci mogu razlikovati pravi od lažnog lijeka po tome što original u jednom pakovanju ima dvije tablete po 20 miligrama, a falsifikat četiri tablete po 20 miligrama.

Kutija originalnog lijeka ima hologram, registracijski i serijski broj, što nema falsifikat. Kutija falsifikata je žute, a originala zelene boje.

Direktor Agencije za lijekove BiH Nataša Grubiša potvrdila je da je sporni lijek pronađen u apoteci "Zdravlje farm" iz Brčkog i u veledrogeriji "Atom" iz Bijeljine.

"Navedeni lijek nije registrovan u BiH u obliku od po četiri tablete po 20 miligrama, već u pakovanju od dvije tablete po 20 miligrama. Savjetujemo građanima koji traže ovaj lijek da ga ne kupuju bez savjeta ljekara", navela je Grubiša, istakavši da je odmah upućen dopis entitetskim inspektorima da provjere da li se lijek prodaje u apotekama.

Glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor Desimir Miljić izjavio je da inspektori tokom dosadašnjih kontrola u apotekama nisu pronašli neregistrovani lijek "Cialis", dodavši da će kontrole biti nastavljene i u narednom periodu.

Glavni federalni farmaceutski inspektor Jasmin Bećirović rekao je da od 11. marta, kada je saopšteno da je sporni lijek pronađen u Brčkom i Bijeljini, do sada nije pronađen falsifikat, ali se i dalje traga za njim.

Iz brčanske apoteke "Zdravlje farm" kratko su saopštili da lijek nije bio neispravan, već da samo nije bio registrovan u BiH, dok u veledrogeriji "Atom" iz Bijeljine nisu htjeli da komentarišu ovaj slučaj.