Varali bh. kompanije
0

Lažni komercijalisti: Slovenci su nas doveli u zabludu

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prije nekoliko dana pojavile su se informacije o lažnim komercijalistima firme Marketing studio iz Sarajeva, koji su bh. firmama, bez ikakvog osnova i nelegalno, nudili oglašavanje u Dnevnom avazu. Našoj redakciji su se obratila trojica komercijalista ove firme (podaci poznati redakciji), tvrdeći da su dovedeni u zabludu.

Trojica naših sagovornika ističu da su posao u Marketing studiju dobili krajem oktobra te da su reklamni prostor u Dnevnom avazu počeli nuditi firmama od 1. novembra. Avaz je zbog toga podnio tužbu protiv Marketing studija te je podnesena krivična prijava protiv nekoliko osoba koje su na ovaj način, pod okriljem Marketing studija, varale bh. kompanije.

Pristali platiti 475 KM plus PDV

"Mi smo pridobili nekoliko firmi za reklamiranje u Dnevnom avazu, za što su oni bili pristali platiti 475 KM plus PDV. Međutim, nijedna od tih firmi nije platila ni feninga, jer je naš izvršni direktor Alen Poturak naslutio da nešto nije uredu te im nije poslao fakture. Sve vrijeme smo radili po uputama Sandre Colanić, koja je došla iz Slovenije, po nalogu stvarnih vlasnika Marketing studija, i kazala da je sklopila ugovor sa Avazom. Kasnije smo iz dnevne štampe saznali da taj ugovor nikada nije postojao te da smo varali ljude jer smo i sami prevareni", ističu naši sagovornici.

Klijentima su po navedenoj cijeni od 475 KM plus PDV uz reklamiranje u Dnevnom avazu nudili i besplatno oglašavanje na internet stranici www.zute-stranice.eu te u telefonskom imeniku Žute stranice, koji bi trebao biti štampan u 500.000 primjeraka i besplatno podijeljen širom BiH.

"Inače, Marketing studio je prethodnih devet mjeseci nudio oglašavanje na internet stranici www.zute-stranice.eu i u najavljenom telefonskom imeniku Žute stranice, po cijeni od 335 KM plus PDV. Prema našim saznanjima, ponudu je prihvatilo oko 1.000 firmi u BiH, a mi ne znamo gdje je otišao sav taj novac, kao ni koliko je firmi platilo. Mi smo došli raditi krajem oktobra za plaću od 500 KM, a nismo dobili ni feninga. Zbog svega ovoga te činjenice da su dva radnika (među kojima je i jedan od naših sagovornika, op.a.) osumnjičena za privredni kriminal i morali su davati izjave u policiji, mi ćemo podnijeti tužbu protiv dvojice Slovenaca, Rudija Kirara i Aleša Povšea, koji su vlasnici slične firme u Sloveniji i koji su preko našeg izvršnog direktora Poturka otvorili filijalu u Sarajevu. Oni također imaju nekoliko filijala i u Hrvatskoj i Srbiji i sve ovo iznosimo jer smatramo da i tamo posluju na isti način i varaju ljude", govore radnici.

Od telefonskog imenika zasad nema ništa

Ističu kako sumnjaju i u posao u vezi sa Žutim stranicama te da ne vjeruju da će telefonski imenik ikada biti odštampan sa reklamama firmi koje su dale novac. "Te su firme dobile reklamu samo na internetu, a od telefonskog imenika zasad nema ništa", navode naši sagovornici.

Inače, o Rudiju Kiraru i Alešu Povšeu, koje spominju komercijalisti, u protekle dvije godine pisali su slovenski i hrvatski mediji te pojašnjavali kako su varali firme u tim zemljama. Policija provodi istragu o slučaju "Marketing studio", a komercijalisti tokom našeg razgovora dobijaju informaciju i da će izvršni direktor Alen Poturak podnijeti tužbu protiv Kirara i Povšea.

To nam je potvrdio i sam Poturak, kazavši da će tužbu protiv spomenutog dvojca podnijeti i zbog neregularnog posla sa Avazom, ali i zbog činjenice da nisu ispoštovali finansijske obaveze za prošli mjesec, za koje je Poturak kao izvršni direktor odgovoran državi.

Ostavka zbog neregularnosti

"Ja sam 19. oktobra podnio neopozivu ostavku na svoju poziciju, jer sam vidio da se poslovi počinju voditi neregularno, a nisam mogao utjecati na Kirara i Povšea da rade ispravno. Također, zabranio sam da radnici zovu firme u vezi sa oglašavanjem u Avazu, baš kao i da se šalju računi firmama koje eventualno prihvate takvu ponudu. Odmah nakon toga sam suspendovan i zabranjeno mi je da dolazim u firmu", govori Poturak za Klix.ba.

Ističe kako je, za razliku od posla sa Avazom, posao sa Žutim stranama regularan. "Sve firme koje su pristale na tu ponudu za Žute stranice dobile su fiskalni račun za svoju uplatu te reklamu kroz nekoliko dana na internet stranici. Nažalost, kako nismo sakupili dovoljno uplata, telefonski imenik još nije odštampan, ali će morati biti, jer Marketing studio ima obaveze prema klijentima koji su dali novac za to. Prema mojim informacijama, na tu ponudu je pristalo 800-900 firmi, a novac je uplatilo do 300 firmi", pojašnjava Poturak, ističući kako je ostavku podnio nakon žestoke svađe sa Kirarom.

Poturak je također kazao kako on nije dao izjavu u policiji, niti je osumnjičen za bilo kakve neregularnosti, ali je spreman u svakom trenutku dati sve podatke i izjavu istražiteljima. U Tužilaštvu KS nam je rečeno da još nisu obaviješteni od policije o ovom slučaju.