Zločini u Zvorniku
0

Lazareviću smanjena kazna, Marković oslobođen

SRNA
Drugostepenom presudom Suda BiH Sreten Lazarević je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u zatvoru u Zvorniku 1992. godine osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina, Dragan Stanojević na sedam, Slobodan Ostojić na pet, dok je Mile Marković oslobođen optužbi.

Lazareviću je kazna u odnosu na prvostepenu presudu smanjena za jednu godinu zatvora.

Iz Suda BiH je saopšteno da je on oslobođen komandne odgovornosti kao de fakto zamjenika upravnika zatvora, jer sud iz predstavljenih dokaza nije mogao sa sigurnošću utvrditi postojanje njegove efektivne kontrole u odnosu na ostale optužene - stražare u zatvoru, što je neophodno za ostanak ovog vida odgovornosti.

Lazarević je oslobođen i jedne tačke optužbe obzirom da po ocjeni Vijeća tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo njegovu krivicu za tu inkriminaciju. 

Iz istih razloga optužbi je oslobođen i optuženi Mile Marković. 

Drugostepena presuda je izrečena nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo 21. avgusta 2009. godine drugostepeno rješenje kojim se prvostepena presuda Suda BiH u njenom osuđujućem dijelu ukida i određuje održavanje pretresa pred apelacionim vijećem.

Nakon održanog pretresa Apelaciono vijeće proglasilo je Lazarevića, Stanojevića i Ostojića krivim što su od maja do kraja ljeta 1992. godine u Zvorniku, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH kao pripadnici rezervnih policijskih snaga SJB Zvornik, i to Lazarević kao stražar i de fakto zamjenik upravnika, a Stanojević i Ostojić kao stražari u zatvoru nečovječno postupali prema civilima koji su bili nezakonito zatvoreni u zgradi Opštinskog suda za prekršaje i zgradi DP "Novi izvor". 
Prvostepenom presudom Suda od 29. septembra 2008. godine Lazarević, Stanojević, Marković i Ostojić  proglašeni su krivim da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sud je Lazarevića osudio na zatvorsku kaznu od 10 godina, Stanojevića na sedam godina, a Markovića i  Ostojića na po pet godina.