Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Lazareviću i ostalima 21 godina zatvora za zločine u Zvorniku

SRNA
Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića i Slobodana Ostojića proglasilo krivim, a Mileta Markovića oslobodilo odgovornosti za zločine nad civilima u Zvorniku počinjene 1992. godine.

Lazarević, Stanojević i Ostojić proglašeni su krivim da su kao rezervni policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik i stražari u Sudu za prekršaje i zgradi "Novi Izvor" u Zvorniku nečovječno postupali prema nezakonito zatočenim civilima Bošnjacima, saopšteno je iz Birna.

Pravosnažnom presudom Lazarević je osuđen na devet, Stanojević na sedam, a Ostojić na pet godina zatvora.

"Ovo Vijeće smatra osnovanim i dokazanim van razumne sumnje da su Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić preduzeli radnje na vrijeme, mjestu i načinu opisanom u opisu ove presude, te na taj način izvršili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", rekao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirza Jusufović.

Obnovljeno suđenje u ovom predmetu pred Sudom BiH počelo je u maju, nakon što je poništena prvostepena presuda kojom su osuđeni na ukupno 27 godina zatvora. 

Odlukom prvostepenog vijeća Lazarević je osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević na sedam, a Marković i Ostojić na kazne zatvora od po pet godina.

Apelaciono vijeće je nakon izricanja presude odredilo pritvor Lazareviću, Stanojeviću i Ostojiću koji može trajati do njihovog upućivanja na izdržavanje kazne. Na ovu presudu nije moguće iznijeti žalbu.