BiH
61

Lavrov: Moskva zabrinuta zbog pokušaja revidiranja principa Dejtona

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija je zabrinuta zbog pokušaja da se revidiraju principi Dejtonskog sporazuma i krše prava konstitutivnih naroda i entiteta, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je u uvodnom obraćanju Dodiku istakao da Rusija zna da neki od njenih zapadnih partnera pokušavaju "ili da zatvaraju oči ili da direktno gledaju kroz prste tim pokušajima", navodi se u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi aktivno radimo sa njima kako bi ih zadržali u okvirima koje je odobrio Savjet bezbjednosti UN", naglasio je Lavrov.

On je dodao da je nedavno, na rusku inicijativu, održan sastanak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH /PIK/, gdje je Rusija sva ova pitanja principijelno zaoštrila i, uglavnom, nije čula primjedbe.

"Mi ćemo dosljedno nastaviti ovu liniju", poručio je Lavrov u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske.

Izražavajući zadovoljstvo susretom sa Dodikom, sa kojim se, kako je naveo, redovno sastaje, Lavrov je istakao da Rusija polazi od toga da se rukovodi sporazumima koje je postigla sa Republikom Srpskom, prije svega, na sastancima predsjednika Republike Srpske s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Cilj naših sporazuma je da se obezbijedi striktno poštovanje principa Dejtonskog sporazuma i da se ne dozvoli kršenje prava konstitutivnih naroda i entiteta", istakao je Lavrov.

On je naglasio da će Rusija nastaviti sa razvojem odnosa sa Republikom Srpskom u trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.