Moskva
153

Lavrov iznio uslove za okončanje rata u Ukrajini: Ili prijateljski ili će se pozabaviti vojska

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ruski prijedlozi o demilitarizaciji i denacifikaciji teritorija pod kontrolom Kijeva i eliminaciji sigurnosnih prijetnji trebaju biti prihvaćeni na prijateljski način ili će se ruska vojska pozabaviti ovim pitanjem.

"Neprijatelj je dobro svjestan naših prijedloga o demilitarizaciji i denacizaciji teritorija pod kontrolom (kijevskog) režima, eliminaciji prijetnji po sigurnost Rusije koje dolaze odatle i uključuje naše nove teritorije (DNR, LNR, Herson i Zaporožje regije)", rekao je Lavrov.

On je dodao kako je "ostalo još malo da se uradi".

"Da se na prijateljski način prihvate ovi prijedlozi. U suprotnom, ruska vojska će se baviti ovim pitanjem", naveo je Lavrov.

Po pitanju nastavka sukoba, Lavrov je "lopticu" prebacio na Kijev i Washington koji je optužio da stoji iza svega.

"Oni mogu u svakom trenutku da stave tačku na ovaj besmisleni otpor", izjavio je šef ruske diplomatije.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara 2022. godine objavio da Moskva priznaje suverenitet Donjecka i Luganska. Rusija je sa svojim liderima potpisala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći. Moskva je priznala tzv. republike Donbasa u skladu sa ustavima DNR i LNR unutar granica Donjecke i Luganske oblasti početkom 2014. godine.

Ruski predsjednik Putin je 24. februara 2022. godine objavio da je kao odgovor na zahtjev šefova tzv. republika Donbasa za pomoć odlučio da izvede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. DPR i LPR pokrenuli su operaciju "oslobađanja svojih teritorija pod kontrolom Kijeva."

Od 23. do 27. septembra, Donjeck, Lugansk kao i Hersonska i Zaporoška oblast održale su referendum na kojem se većina birača izjasnila za priključenje Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i šefovi DNR, LNR i Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su 30. septembra ugovore o pristupanju Rusiji. Kasnije su Državna duma i Vijeće Federacije (donji i gornji dom ruskog parlamenta) odobrili zakone o ratifikaciji ovih ugovora, kao i savezne ustavne zakone o pristupanju četiri regije Rusiji.

Ukrajina i Zapad ove referendume su nazvali lažnim i odbacili rusku aneksiju ove četiri oblasti koje pripadaju Ukrajini.