Telefonski razgovor
76

Lavrov i Cavusoglu razgovarali o situaciji BiH: Ključno je što prije obnoviti unutrašnji dijalog

V. K.
Sergej Lavrov i Mevlut Cavusoglu (Foto: mid.ru)
Sergej Lavrov i Mevlut Cavusoglu (Foto: mid.ru)
Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov obavili su danas telefonski razgovor tokom kojeg su se dotakli i situacije u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova Rusije, razgovor je inicirao turski ministar, a tokom razgovora su se Lavrov i Cavusoglu dotakli mnogih regionalnih pitanja, uključujući i situaciju na Balkanu.

"Dotakli su se niza aktuelnih pitanja, prije svega u vezi sa situacijom na Balkanu. Naglašena je važnost da se što prije obnovi unutrašnji politički dijalog u Bosni i Hercegovini na čvrstim dejtonskim principima u interesu konstitutivnih naroda. Dogovoren je nastavak saradnje u ovoj oblasti", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Također, ministri su se tokom razgovora dotakli i situacije na Kavkazu te je izraženo zadovoljstvo organizacijom sastanka u formatu "tri plus tri" koji je održan u Moskvi 10. decembra 2021. godine. Sergej Lavrov je izrazio podršku naporima Turske da normalizira odnose s Armenijom.

Na kraju, ministri su se osvrnuli i na najavljene sastanke između zvaničnika Rusije i NATO saveza koji su zakazani za 12. januar.

"Sergej Lavrov je potvrdio stav Moskve o potrebi ozbiljnosti rasprave o ovoj temi u interesu postizanja konkretnih rezultata bez odugovlačenja procesa", zaključili su iz ruskog ministarstva.