Završen objekt zvjerinjak
222

Lavovi se nakon 20 godina vraćaju u BiH

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Pionirskoj dolini u Sarajevu danas je zvanično proglašeno okončanje radova na izgradnji i opremanju zvjerinjaka u kojem će od marta 2013. godine stanovati dugo očekivani lavovi. Objekt se nalazi na prostoru od 1.200 kvadratnih metara, od kojih je 1.000 na otvorenom.

"Ovo je historijski dan za nas i sve građane BiH jer je ovo jedinstven objekt na području naše države. U njemu se trenutno nalazi serval - vrsta afričke mačke, koja je donacija jedne Sarajke, a od marta će u njemu biti i lavovi", rekao je direktor Pionirske doline Esad Tajić.

Lavovi su donacija evropskih zoloških vrtova. Objekt je prošao sve testove i dobio zeleno svjetlo. Zahtjev za dozvolu uvoza lavova bit će poslan odmah poslije Nove godine.

"Na prvom mjestu nam je sigurnost posjetitelja. Lavovi su okruženi neprobojnim staklom, tako da će svi ljubitelji ovih životinja moći imati prilku da se gledaju s lavovima oči u oči. Pionirska dolina je i prije rata imala lavove i evo sada nakon 20 godina oni se vraćaju u BiH, što je velika stvar za Sarajevo, ali i cijelu BiH", rekao je direktor preduzeća Park d.o.o. Mustafa Resić.

U narednoj godini Pionirska dolina će biti bogatija i za još neke vrste te novu dječiju igraonicu. Cijena posjete sarajevskom zoološkom vrtu će ostati nepromijenjena tako da ćete afrički duh moći osjetiti i vidjeti za samo jednu (djeca do 15 godina), odnosno jednu i po marku.