BiH
0

U petak zvanično uručenje mladih lavova Pionirskoj dolini

FENA
Lavica u Pionirskoj dolini
Lavica u Pionirskoj dolini
Delegacija zoološkog vrta iz Sofije predvođena direktorom Ivanom Ivanovim sutra će zvanično predati donirani par mladih lavova Sarajevu, odnosno preduzeću Park i zoološkom vrtu Pionirska dolina, potvrđeno je Feni u KJKP "Park".

Na ovaj način će biti obilježen završetak projekta "Lavovi u RZC Pionirska dolina i zoo vrtu" koji je finansirao Kanton Sarajevo, preko Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Ovu vrlo značajnu donaciju u ime Kantona Sarajevo, preduzeća Park i RZC Pionirska dolina simbolično će preuzeti ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

Lavovi su nakon dvadeset godina ponovo u zoo vrtu u RZC Pionirske doline u Sarajevu od 26. marta, kada su iz zoološkog vrta iz Sofije stigli sedmogodišnja ženka i trogodišnji mužjak.

Izgradnja objekta za smještaj zvijeri, koji je postao dom "kralja životinja", završena je krajem prošle godine. Novoizgrađeni objekt zauzima površinu od oko 1.200 metara kvadratnih, s tim da vanjski prostor odnosno trkalište zauzima hiljadu metara kvadratnih, a unutrašnji prostor se prostire na oko 180 m2.

Unutrašni dio objekta sačinjavaju prostorije za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja te za liječnički tretman životinje.

Objekt u kojem su lavovi, urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Vanjski dio objekta izgrađen je od kamena i neprobojnih zaštitnih stakala.