BiH
224

Lavica i afrički serval novi stanovnici Pionirske doline

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Pionirskoj dolini danas je upriličeno svečano obilježavanje dolaska lavice koju je sarajevskom zoološkom vrtu donirao zoološki vrt iz Osijeka.

Kako je u izjavi za medije kazao upravnik Rekreaciono-zabavnog centra Pionirska dolina i zoološkog vrta Esad Tajić, lavica je još uvijek u karantinu, te je odvojena od lava.

"Za nas ovo puno znači. Na ovaj način, naši sugrađani neće morati da idu u susjedne republike, već će moći i u Pionirskoj dolini da se upoznaju sa ovom životinjskom vrstom. Pokušavamo da vratimo sjaj i ljepotu Pionirskoj dolini i svake godine se trudimo da dovedemo neku novu životinjsku vrstu", istakao je.

Direktor JKP Park Safet Baltić rekao je kako je zahvaljujući načelniku Opštine Centar Dževadu Bećireviću i donaciji opštine u iznosu od 13.000 KM za transport i karantin, Pionirska dolina dobila novu lavicu.

"Uskoro se navršava i godina dana od kako je, nažalost, lavica koju nam je donirao bugarski zoološki vrt preminula. Zahvaljujući dobrim ljudima i zoološkom vrtu iz Osijeka, dobili smo novu lavicu. Ona će na ljeto krasiti naš zoološki vrt i praviti društvo našem lavu", pojasnio je Baltić.

Lavica, koja je u zoološkom vrtu u Osijeku živjela u čoporu, još uvijek je izolovana od lava, jer veterinari smatraju kako se prvo trebaju naviknuti jedno na drugo. Iako su danas brojne Sarajlije, a posebno oni najmlađi, došli da vide novu lavicu, ona nije izašla iz svog kaveza.

Razlog tome je, ističu u Pionirskoj dolini, to što se lavica još uvijek nije adaptirala, te će biti potrebno još nekoliko toplijih dana, da bi ona počela izlaziti napolje.

U Pionirskoj dolini danas je otvoren i objekt u kojem će biti smješten serval, nova životinjska vrsta koju je sarajevski zoološki vrt dobio, a prema riječima upravnika Tajića, u 2014. godini planiran je dolazak i nove vrste majmuna.