BiH
0

Lavić: Bosanski jezik je kulturna, znanstvena i povijesna činjenica

FENA
Senadin Lavić (Foto: Anadolija)
Senadin Lavić (Foto: Anadolija)
Bosanski jezik je kulturna, znanstvena i povijesna činjenica i tako ga trebamo posmatrati. Neshvatljivo je da se jedna govorna populacija pokušava demonizirati, a da svako ko se bavi bosanskim jezikom mora biti izvrijeđan, obezvrijeđen i demoniziran istaknuo je u Sarajevu predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić, komentirajući aktuelno tematiziranje bosanskog jezika u bh. javnosti.

Na današnjoj konferenciji za medije istakao je da posljednjih godina, a posebno u posljednja dva do tri mjeseca, traje hajka na pojedine ljude koji se bave bosanskim jezikom, aludirajući posebno na profesora Dževada Jahića, te da je bosanski jezik postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika.

"Želimo ohrabriti i dati nesebičnu podršku svim znanstvenim istraživačima, posebno u oblasti bosanskog jezika, da nastave znanstveno-argumentovano istraživati i raditi u toj oblasti, te objavljivati knjige i znanstvene radove. Stavovi o bosanskom jeziku se mogu iznijeti samo na znanstvenim skupovima, gdje se argumentovano o tome može raspravljati", kazao je.

Lavić smatra da o bosanskom jeziku najbolje govore djela, njih oko 250, napisana u posljednjih 20-ak godina.

Profesorica Lada Sadiković ukazala je na ustavnopravnu pozadinu zaštite bosanskog jezika, navodeći da je država BiH ratificirajući međunarodnu Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, dužna i osigurati sva prava iz tog dokumenta. Kazala je, da je direktno primjenjiv i ima nadustavni karakter.

"Ova konvencija direktno zabranjuje diskriminaciju po svakom osnovu, pa i po osnovu jezika. Svaka takva diskriminacija direktno je tuživa u Međunarodnom sudu u Strazburu", istaknula je, ustvrdivši da BiH mora promptno usaglasiti Ustav s tom konvencijom da bi se mogla izboriti sa svim negativnim posljedicama.

Naučni saradnik Instituta za jezik Alen Kalajdžija smatra da se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti teza da bosanski jezik nije baziran na historijskim osnovama, kao i da je produkt austrougarske vladavine u BiH.

Najavljeno je da BZK "Preporod" priprema dokument koji će se odnositi na bosanski jezik, a "bit će obavezujući za sve Bošnjake i iz njega će proizlaziti elementi njegove zaštite".