Teške optužbe
0

Latinović: Aleksandar Džombić kao Ivo Sanader

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Ekonomska situacija u Republici Srpskoj je teška i složena, što je dijelom rezultat svjetske ekonomske krize, ali i jedne promašene i neprincipijelne strategije koju je vodila aktuelna vlast proteklih godina, ukazao je danas poslanik i član Glavnog odbora SDS-a Zoran Latinović.

On je entitetsku vladu optužio da ne umije da napravi adekvatan privredni sistem, ostvari privredni rast i smanji veliku nezaposlenost i siromaštvo građana, podsjetivši na brojne štrajkove i teško stanje u trebinjskom "Novoteksu", IAT-u, zatim u Rasklopnoj opremi u Istočnom Sarajevu, kao i "Famosu", ali i u javnim preduzećima, Željeznicama "Šumama RS", te "Poštama" iz kojih, kaže, treba izbaciti politiku.

Aktuelnu vladu Aleksandra Džombića Latinović je optužio da putem Investiciono-razvojne banke RS-a daje novac IAT-u, zvorničkom preduzeću "Birač", Robnoj kući "Boska" i još nekim koja imaju velike dugove prema budžetu i ne uplaćuju doprinose niti izmiruju druge obaveze.

Upravo zbog takvih poteza, navodi Latinović, ostavku na mjesto direktora IRB-a podnio je Milenko Pavlović, ali Džombić nije reagovao ni na to, ni druga upozorenja primjenjujući duple aršine prema preduzećima koja traže kredite od te banke.

"Džombić se možda i nesvjesno stavlja u poziciju prethodnog direktora IRB-a Bojana Golića, koji ima krivičnu prijavu ili poziciju Ive Sanadera, koji je na sličan način uveo mađarski 'Mol' u naftnu industriju Hrvatske i potpisao rješenja o povlasticima za isporučenu struju za šibenski TLM-u i mostarskom Aluminiju. Nedopustivo je da se javna dobra pojedinim privrednim kompanijama daju po povlaštenim uslovima, a da drugi ne dobiju ni ono što im po zakonu pripada", kazao je poslanik SDS-a na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Najavio je da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini tražiti da se pooštri odgovornost, transparetnost i efikasnost trošenja državnih novaca da bi se ova godina privela kraju bez velikih socijalnih potresa.

"Međutim, sve nas upućuje na zaključak da je ukupno stanje u RS-u takvo da je neminovan socijalni bunt, štrajkovi i nezadovoljstvo naroda", kazao je Latinović podsjetivši da je RS u ovom trenutku dužna više od 4,5 milijarde maraka, da se povećavaju dugovi u Fondu zdravstva, koji ide u dalja zaduženja, a došlo je i do povećanja participacije.