BiH
22

Lasić: Jednoglasan stav o potrebi ubrzanja izgradnje autoputa

FENA
Denis Lasić (Foto. Arhiv/Klix.ba)
Denis Lasić (Foto. Arhiv/Klix.ba)
Članovi stranaka vladajuće koalicije na današnjem sastanku u Predsjedništvu BiH bili su jednoglasni da treba ubrzati izgradnju autoputa, odnosno brzih cesta u Federaciji izjavio je Feni federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH).

Izgradnja brzih cesta kroz Federaciju BiH bila je i tema prvog dijela sastanka.

"Nažalost ono što je konkretno i činjenično jeste da se veoma malo, to jest ništa ne radi bez obzira što je dosta toga čak i finansijski zatvoreno, ali zbog procedura, izbora izvođača, eksproprijacije i problema na terenu nismo zadovoljni", izjavio je on.

Na sastanku je, kako kaže, dao punu podršku Upravi i Nadzornom odboru JP Autocesta FBiH navodeći da je ovo preduzeće u žiži današnjeg sastanka.

"Autoceste imaju svu logističku podršku koja im treba i na neki način pogotovo smo nezadovoljni Hercegovinom, gdje su ljudi ogorčeni i misle da je u tom dijelu BiH gradnja više nego usporena", istakao je Feni nakon sastanka ministar Lasić.

Govoreći o izgradnji putne infrastrukture na državnoj razini, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko naglasio je da nema više čekanja u pogledu transportne infrastrukture - izgradnje autoputeva, pogotovo Koridora Vc i cesta koje su vezane za taj koridor, te je ocijenio neprihvatljivim da se na izgradnju koridora Vc po ovoj dinamici čeka deset ili petnaest godina.

"Fokus je da se ubrzaju radovi. Cilj sastanka je da se definišu prioriteti kako bi se napravio totalno novi koncept planiranja autoputeva i da ono što je trebalo bit gotovo za desetak godina bude barem duplo skraćeno", kazao je Jusko.