BiH
0

Lange: Reforma javne uprave ključni preduvjet za približavanje BiH EU

FENA
U oblasti reforme javne uprave u BiH zabilježen je spor, ali ipak evidentan napredak, ocijenio je danas šef Odjeljenja za BiH i Albaniju pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange.

Na skupu koji je organizirao EU infocentar u Sarajevu posvećen reformi javne uprave, Lange je kazao kako je ova reforma jedna od ključnih za približavanje BiH evropskim integracijama.

Riječ je o dugoročnom procesu koji će trajati nekoliko godina i u konačnici stvoriti motivirane državne službenike, te efikasnu i transparentnu javnu upravu, ustvrdio je Lange.

Uz konstataciju kako se radi o "teškom zadatku", on pojašnjava da za reformu javne uprave ne postoji pravna stečevina EU, već se u provedbi ovog procesa svaka zemlja oslanja na najbolju praksu.

To znači da BiH sama mora uraditi ovaj posao i ne može preslikati strukturu javne uprave neke druge zemlje, dodao je.

Istaknuo je da će Evropska komisija nastaviti pratiti aktivnosti na planu provedbe ove reforme u BiH koja će predstavljati platformu za ostale važne reforme u zemlji. Procjenu napretka u ovoj oblasti EC će dati u svom redovnom godišnjem izvještaju koji objavljuje najesen.

Državna koordinatorica za reformu javne uprave BiH Nevenka Savić navela je da BiH ima Strategiju reforme javne uprave koju su usvojile vlade na svim niovima u BiH. Ovaj dokument se sastoji od dva akciona plana, a implementacija prvog koji obuhvata strukturne reforme tek počinje.

U narednoj sedmici se očekuje potpisivanje memoranduma o razumijevanju kojim će biti osnovan fond za finansiranje projekata iz oblasti reforme javne uprave. Za to je predviđen iznos od 1,5 miliona eura.

Neki od očekivanih rezultata reforme javne uprave su razvoj kapaciteta u procesu odlučivanja, pojednostavljivanje upravnih postupaka, transparetnost javnih finansija, uvođenje informacionih tehnologija.

Značaj reforme javne uprave je istaknut i s aspekta potrebnog usklađivanja bh. legislative s pravnim naslijeđem EU. To je ogroman posao koji će najvećim dijelom obavljati institucije javne uprave, te je nužna njihova obučenost, efikasnost i odgovornost.

Ukazano je na značaj principa depolitizacije javne uprave i harmonizacije zakona u ovoj oblasti na svim nivoima te pravilno uključivanje Ureda državnog koordinatora u ovaj posao kako ne bi došlo do kršenja ovog principa.