Promijeniti zakon
67

Lana Prlić: Omogućiti roditeljima-usvojiteljima odsustvo sa posla

E.S.H.
Lana Prlić (Foto: R. D./Klix.ba)
Lana Prlić (Foto: R. D./Klix.ba)
Lana Prlić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže kako se roditelji-usvajatelji, pored dugotrajne procedure usvajanja, suočavaju i sa problemom odsustva sa posla.

"Zakon o radu FBiH omogućava roditeljima-usvajateljima odsustvo do godine dana starosti djeteta. Međutim, Porodični zakon FBiH definira da je najmlađa dob u kojoj se dijete može usvojiti tri mjeseca. Što znači da roditelji-usvajatelji imaju, u najboljem slučaju, osam do devet mjeseci pravo na odsustvo. Roditelji, koji usvoje dijete starije od godinu dana, nemaju pravo na odsustvo, pa često uzimaju bolovanje i neplaćeno odsustvo kako bi proveli vrijeme sa djetetom", pojašnjava Prlić i dodaje: Roditelj je roditelj, bez obzira da li je postao roditelj usvojenjem ili rođenjem djeteta.

Upravo iz ovih razloga zastupnica SDP-a je uputila inicijativu za donošenje uredbe prema kojoj bi pravo na odsustvo roditelja-usvajatelja počinjalo danom stupanja na snagu akta kojim se dijete usvaja, a ne starosti djeteta, kako je to sada slučaj.

Donošenjem ove uredbe proces prilagodbe bi se znatno olakšao, kako za dijete, tako i za roditelje.

"Uredba bi bliže definirala član Zakona o radu FBiH koji se tiče odsustva sa posla roditelja-usvojitelja", objašnjava Prlić svoju inicijativu.