Agent za Sputnik V
87

Lakušić ljut na sve: Satanizujete me, ali BiH će dobiti vakcine Sputnik V

S. Hambo
Montaža: Klix.ba
Montaža: Klix.ba
Građani Federacije danas su saznali od Zavoda za javno zdravstvo da je nabavka ruske vakcine Sputnik V i dalje neizvjesna, jer kompanija s kojom je potpisan ugovor - Medimpex još nije uspjela dobiti svu dokumentaciju i potpisati ugovor s ruskom stranom.
Sada je na potezu Vlada Federacije BiH, da li će Medimpexu produžiti rok ili će birati novu firmu za kupovinu.

Zbog novonastale situacije kontaktirali smo Nikolu Lakušića, agenta koji zastupa Ruski investicioni fond i koji je bio veza s Medimpexom za ovu kupovinu. Od njega smo tražili sljedeće odgovore: Da li je tražio produženje roka za Medimpex od Zavoda za javno zdravstvo? Da li Medimpex može u kratkom roku završiti posao? Kakva je njegova uloga u cijelom procesu? Na koga sumja kada govori o opstrukcijama u procesu nabavke vakcina za FBiH i kada će vakcine konačno biti u Sarajevu?

Umjesto konkretnih odgovora dobili smo poruku u kojoj Lakušić generalizuje i krivi "sve redom", poručujući da postoji urota u cijelom procesu.

Lakušićevu poruku prenosimo u cijelosti:

"... satanizujete me lažima danima po medijima u regionu, sabotirate svoje majke, očeve, sestre, braću, komšije, svoje rođake da dobiju vakcine, učestvujete u hajci Aleksandra Vučića i Milorada Dodika protiv mene lično i Federacije BiH, vršite istrage u pogrešnom smjeru, umjesto ka Banjoj Luci i Beogradu, saučesnici ste zla koje siju SNSD, HDZ, SNS i ostali članovi kartela, radite sve suprotno pravdi, istini, samosvijesti, samilosti, etici, poštovanju prema bolesnima od Covida-19, a među njima ste možda i vi sami. Napravili ste od poslovnog moralnog čina proste nabavke politički proces, svoju zemlju sramotite pred svijetom, narušili ste sklad za spas.

Ali na vašu nesreću i nesreću tih koji vam govore šta da pišete, Bosna i Hercegovna će dobiti vakcine Sputnik V uprkos svemu pa i Dodikovoj izjavi iz magacina u Krnješevcima!", napisao nam je Lakušić.

Lakušić nije želio govoriti o konkretnim detaljima, ko ga satanizuje i koji su detalji navodne opstrukcije cijelog procesa. Jedino što su bh. mediji objavili je činjenica da Lakušić ima problema sa srbijanskim pravosuđem, a on je to potvrdio ranije i za Al Jazeeru.

Lakušiću je zasmetala i izjava Milorada Dodika, koji je sinoć izrazio skepsu da će vakcine iz Rusije stići za potrebe Federacije BiH.

Naravno, ukoliko postoje opstrukcije, bilo kakve u ovom procesu, javnost to treba znati. Ipak, ono što je javnost dobila do sada su obećanja i nekoliko probijenih rokova. Očigledno je da se saga o ovoj nabavci vakcina nastavlja, a građanima preostaje samo nada da će poručene količine Sputnika V uskoro ipak stići i da će početi masovnija imunizacija.