BiH
74

Laka podržao "Trku za život" i poručio djeci da uživaju u djetinjstvu

Klix.ba
Djeca iz cijele BiH će zajedno sa vršnjacima iz 67 zemalja svijeta i ove godine učestvovati u svjetskom maratonu "Trka za život". Očekuje se da 23. oktobra maraton trči više od 50.000 djece dobi između 11 i 13 godina.

"Trka za život" je simultana štafetna trka koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije pete godine. Stoga, brojne poznate ličnosti podržavaju ovu akciju, a među njima je i poznati muzičar Elvir Laković Laka, koji poručuje:

"Draga djeco, mi ćemo 'Trkom za život' globalno skrenuti pažnju odraslima da vas osiguramo zdrastvenom zaštitom, siromašne prehranimo i ne izdvajamo po rasi i nacionalnosti, vi trebate samo ostati razdragani i uživati u djetinjstvu i izvinite što vam ostavljamo ovakvu planetu. To je da biste i vi imali nešto ispravljati kad odrastete".

Laka kaže da je i sam jednom trčao maraton dok je bio u osnovnoj školi, no brzo je odustao budući da nije imao kondicije.

"Mislim da se taj dan nije išlo u školu pa sam izgleda zato i trč'o, ne mogu se sjetit' da li sam trč'o zbog sportskog duha ili da taj dan ne idem u školu. Kasnije, kad sam odrast'o počeo sam trčati zbog psihofizičke kondicije, a i da mogu izdržat' skakat' i pjevat' na koncertima. Sjećam se jednom kad sam trčao u Goraždu jedan me čovjek pit'o: 'Što trčiš kad te niko ne goni'?", govori Laka u svom duhovitom stilu.

Kaže da bi volio trčati maraton sa Patricom Makauom, koji trenutno drži svjetski rekord (2 sata, 3 minute i 38 sekundi), no nije siguran da bi mogao trčati toliko, možda samo jedan sat. Na pitanje koliko bi mu trebalo za maratonsku dionicu od 42.195 metara, Laka kaže:

"Autom bi mi trebalo tačno sat vremena ako bih vozio 42 km na sat, a trčanjem jedno dva-tri dana".

"Trka za život" održat će se na stadionu Tušanj u Tuzli 23. oktobra od 10:30 sati. Učesnici maratona će biti učenici tuzlanskih osnovnih škola i Nevladine organizacije "Zemlja djece", koji će se takmičiti u dosezanju visokih sportskih ciljeva i na taj način skrenuti pažnju na nedopustiv socijalni status i neravnopravan položaj u kojem djeca žive.

"Trka za život" želi poslati snažnu poruku da se postojeće stanje mora mijenjati.