{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Laka podržao "Trku za život" i poručio djeci da uživaju u djetinjstvu

22.10.2013. u 12:11
74
4
Laka podržao "Trku za život" i poručio djeci da uživaju u djetinjstvu
74
Djeca iz cijele BiH će zajedno sa vršnjacima iz 67 zemalja svijeta i ove godine učestvovati u svjetskom maratonu "Trka za život". Očekuje se da 23. oktobra maraton trči više od 50.000 djece dobi između 11 i 13 godina."Trka za život" je simultana štafetna trka koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije pete godine. Stoga, brojne poznate ličnosti podržavaju ovu akciju, a među njima je i poznati muzičar Elvir Laković Laka, koji poručuje:

"Draga djeco, mi ćemo 'Trkom za život' globalno skrenuti pažnju odraslima da vas osiguramo zdrastvenom zaštitom, siromašne prehranimo i ne izdvajamo po rasi i nacionalnosti, vi trebate samo ostati razdragani i uživati u djetinjstvu i izvinite što vam ostavljamo ovakvu planetu. To je da biste i vi imali nešto ispravljati kad odrastete".

Laka kaže da je i sam jednom trčao maraton dok je bio u osnovnoj školi, no brzo je odustao budući da nije imao kondicije.

"Mislim da se taj dan nije išlo u školu pa sam izgleda zato i trč'o, ne mogu se sjetit' da li sam trč'o zbog sportskog duha ili da taj dan ne idem u školu. Kasnije, kad sam odrast'o počeo sam trčati zbog psihofizičke kondicije, a i da mogu izdržat' skakat' i pjevat' na koncertima. Sjećam se jednom kad sam trčao u Goraždu jedan me čovjek pit'o: 'Što trčiš kad te niko ne goni'?", govori Laka u svom duhovitom stilu.

Kaže da bi volio trčati maraton sa Patricom Makauom, koji trenutno drži svjetski rekord (2 sata, 3 minute i 38 sekundi), no nije siguran da bi mogao trčati toliko, možda samo jedan sat. Na pitanje koliko bi mu trebalo za maratonsku dionicu od 42.195 metara, Laka kaže:

"Autom bi mi trebalo tačno sat vremena ako bih vozio 42 km na sat, a trčanjem jedno dva-tri dana"."Trka za život" održat će se na stadionu Tušanj u Tuzli 23. oktobra od 10:30 sati. Učesnici maratona će biti učenici tuzlanskih osnovnih škola i Nevladine organizacije "Zemlja djece", koji će se takmičiti u dosezanju visokih sportskih ciljeva i na taj način skrenuti pažnju na nedopustiv socijalni status i neravnopravan položaj u kojem djeca žive.

"Trka za život" želi poslati snažnu poruku da se postojeće stanje mora mijenjati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: