{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Zbog ozbiljne situacije u zemlji BiH ponovo tema visokih međunarodnih foruma

F
23.9.2007. u 14:01
0
0
Lajčak: Zbog ozbiljne situacije u zemlji BiH ponovo tema visokih međunarodnih foruma
0
Lajčak: Zbog ozbiljne situacije u zemlji BiH ponovo tema visokih međunarodnih foruma
Situacija u BiH je ozbiljna i zabrinjavajuća. Međunarodna zajednica je jako zabrinuta zbog toga i BiH je ponovo tema visokih međunarodnih foruma, upozorio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Miroslav Lajčak, govoreći kao gost na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.
U nizu problema s kojima se suočava BiH, Lajčak posebno ističe to što u BiH nema strateškog cilja vezanog za ovu zemlju, zatim nedostatak povjerenja ili "ogromno nepovjerenje između vodećih političkih ličnosti", te nedostatak samoodrživog razvoja zemlje, što se pokazalo u dvije godine kada je međunarodni pritisak popustio i počelo se razgrađivati i ono što je do tada bilo izgrađeno.

Jedina ideja koja može postati vodeća u BiH jesu evropske integracije, koje uživaju više od 70 posto podrške unutar svakog naroda u BiH.

- BiH u svakom smislu jeste evropska zemlja, a pitanje je koliko će se vremena izgubiti dok se ne počne raditi na konkretnim koracima - kazao je Lajčak.

U tom smislu je veoma važna reforma policije, jer su još prije dvije godine politički lideri prihvatili tri evropska principa i činjenicu da reforma policije bude ulaznica u proces evropskih integracija, odnosno direktan uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Lajčak je kao "apsurdne" odbacio zahtjeve da se ova tema nekako zaobiđe, jer su pravila integracija jasna i zaobilaznog puta nema, a reforma policije je samo prvi u nizu koraka ka tom cilju.

Ocijenivši reformu policije kao tehničko, a ne strateško pitanje, Lajčak je kazao da budućnost BiH ne zavisi od boje policijskih uniformi, ali da itekako zavisi od evropskih integracija.

Izrazio je uvjerenje da je njegov posljednji prijedlog o reformi policije najbolji mogući, te da je u skladu s tri evropska principa i da polazi od činjenice da mora biti usvojen u državnom i dva entitetska parlamenta.

Ovim planom, kazao je Lajčak, uspostavlja se jedinstvena policijska struktura, funkcionalna policija, nadležnosti se prenose na državni nivo i formira se jedinstveni budžet.

On je upozorio da se "ne mogu svi problemi zemlje riješiti preko policije", jer bi to bio put u katastrofu, a ne ka rješenju. Izrazio je zabrinutost što neki političari koji žele BiH kao državu građana odbijaju da saslušaju odgovore pripadnika druge nacionalne grupe, te je ocijenio da je stvaranje imidža žrtve kod jednog naroda u suprotnosti s tezom o zalaganju za multietničku državu.

Pojasnio je da to ne znači njegovo nepoštovanje prema žrtvama rata, posebno genocida, nego da je protiv korištenja žrtve kao političke karte svaki put kada nestanu argumenti.

Također je osudio izjave nelojalnosti nekih političara prema sopstvenoj zemlji, tim prije što ti političari imaju veliki utjej na svoje pristalice.

Za Lajčaka je šokantno to da je značajan dio političara zanemario evropski značaj ovog "tehničkog pitanja", već su krenuli sa međusobnim optužbama, a optuživali su i njega, naprimjer da je ruski špijun.

- S maksimalističkim zahtjevima nećemo postići rezultat. To je direktno odbacivanje principa multietničke države - kazao je on.

Visoki predstavnik predviđa da će u slučaju postizanja dogovora o reformi policije doći do otvaranja puta ka potpisivanju SAA, zaustavit će se trend negativnih događaja i otvoriti put ka ustavnoj reformi.

Odbijanje njegovog prijedloga značilo bi ne samo odbijanje evropske budućnosti nego i direktan izazov međunarodnoj zajednici. Takav scenarij doveo bi do konkretnih posljedica, uključujući finansijski rejting zemlje, dok bi odgovorni za to snosili posljedice, upozorio je Lajčak.

Zemlju bi čekala stagnacija koja vodi ka izolaciji, destabilizaciji, s daljnjim pogoršanjem političke atmosfere...

- Ako nismo u mogućnosti da se dogovorimo oko ovog tehničkog pitanja kako ćemo se baviti strateškim - kazao je on.

On je optužio domaće političare da od posljednjih razgovora u martu nijedan nije izašao s konkretnim prijedlogom za reformu policije, nego su se samo bavili tumačenjem evropskih principa.

- Svako se ima pravo baviti njihovim tumačenjem, ali konačni autoritet za to je Olli Rehn - poručio je Lajčak.

Ovo nije jedini primjer nerada bh. političara koji je naveo Lajčak. Iznio je primjer državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića koji za godinu dana nije sazvao nijednu konferenciju o povratku "iako za to prima plaću i pripada stranci koja se zalaže za povratak".

Lajčak je također odbio svaku vezu između rješavanja statusa Kosova i reforme policije u BiH.

- Ja se ne krijem iza Kosova kao neki političari ovdje - naglasio je.

Također je istaknuo da je u slučaju reforme policije međunarodna zajednica potpuno jedinstvena "iako to nije bio uvijek slučaj kada je BiH u pitanju".

- Nema rupa u međunarodnoj zajednici, uzalud ih traže - kazao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: