{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Zaustaviti diskriminaciju u školama i uvesti evropske sadržaje u škole i univerzitete

F
11.3.2008. u 16:47
0
0
Lajčak: Zaustaviti diskriminaciju u školama i uvesti evropske sadržaje u škole i univerzitete
0
Lajčak: Zaustaviti diskriminaciju u školama i uvesti evropske sadržaje u škole i univerzitete
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je učestvovao na prvom sastanku novouspostavljene Konferencije ministara obrazovanja u BiH.
On je u obraćanju izrazio nadu da će ova konferencija funkcionirati kao efikasan mehanizam za usklađivanje i koordinaciju procesa reforme obrazovanja na državnoj razini i donositi zajedničke prioritete, strategije i politike obrazovanja.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naveo je dva važna pitanja za koja smatra da bi trebalo bili prioritet rada Konferencije.

Prvo je zaustavljanje prakse diskriminacije u školama koja je prisutna bilo kroz formu "dvije škole pod jednim krovom" ili putem prikrivene asimilacije koja je još prisutna u BiH.

Drugi prioritet je uvođenje evropske dimenzije i sadržaja u škole i univerzitete čime bi se učenicima i studentima omogućilo da o Evropskoj uniji što više nauče u redovnoj nastavi.

-Kada na državnoj razini počnu s radom agencija za visoko obrazovanje i agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a zakon o srednjem stručnom obrazovanju i obuci bude konačno usvojen, BiH će napokon imati pravni i institucionalni okvir za provedbu reforme obrazovanja, usklađen sa zahtjevima evropskog partnerstva i modernim evropskim standardima, naveo je Lajčak u obraćanju.

On je istaknuo daje puna harmonizacija i provedba zakona iz oblasti obrazovanja sljedeći korak, koji će iziskivati više napora i vremena od usvajanja zakona.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH uspostavljena je Memorandumom o razumijevanju 24. januara 2008. godine potpisom trojice premijera Nikole Špirića, Milorada Dodika i Nedžada Brankovića, te gradonačelnika Brčko Distrikta Mirsada Đape.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: