BiH
0

Lajčak: Zaustaviti diskriminaciju u školama i uvesti evropske sadržaje u škole i univerzitete

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je učestvovao na prvom sastanku novouspostavljene Konferencije ministara obrazovanja u BiH.

On je u obraćanju izrazio nadu da će ova konferencija funkcionirati kao efikasan mehanizam za usklađivanje i koordinaciju procesa reforme obrazovanja na državnoj razini i donositi zajedničke prioritete, strategije i politike obrazovanja.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naveo je dva važna pitanja za koja smatra da bi trebalo bili prioritet rada Konferencije.

Prvo je zaustavljanje prakse diskriminacije u školama koja je prisutna bilo kroz formu "dvije škole pod jednim krovom" ili putem prikrivene asimilacije koja je još prisutna u BiH.

Drugi prioritet je uvođenje evropske dimenzije i sadržaja u škole i univerzitete čime bi se učenicima i studentima omogućilo da o Evropskoj uniji što više nauče u redovnoj nastavi.

-Kada na državnoj razini počnu s radom agencija za visoko obrazovanje i agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a zakon o srednjem stručnom obrazovanju i obuci bude konačno usvojen, BiH će napokon imati pravni i institucionalni okvir za provedbu reforme obrazovanja, usklađen sa zahtjevima evropskog partnerstva i modernim evropskim standardima, naveo je Lajčak u obraćanju.

On je istaknuo daje puna harmonizacija i provedba zakona iz oblasti obrazovanja sljedeći korak, koji će iziskivati više napora i vremena od usvajanja zakona.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH uspostavljena je Memorandumom o razumijevanju 24. januara 2008. godine potpisom trojice premijera Nikole Špirića, Milorada Dodika i Nedžada Brankovića, te gradonačelnika Brčko Distrikta Mirsada Đape.