Tema u Briselu
22

Lajčak: U BiH postoje dvije realnosti, dejtonska i evropska

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Bosni i Hercegovini postoje dvije realnosti, dejtonska i evropska i mi bismo sada trebali krenuti prema ovoj drugoj evropskoj, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. oktobra.

"Jasno je da imamo dvije realnosti u Bosni i Hercegovini. Imamo dejtonsku realnost, koja je izgrađena na etničkom principu i imamo evropsku koja je izgrađena na građanskom principu. Trebali bismo sada ići nekako od jedne prema drugoj, ali trenutno imamo obje ove realnosti i to nam stvara niz problema", rekao je Lajčak.

"Zaključak je ove rasprave da bi EU trebala ući aktivnije u političke procese u BiH. Želim reći da je rasprava bila vrlo naklonjena prema BiH. Razgovarali smo o tome kako da pomognemo zemlji, a ne da je kaznimo i mislim da je to jako pozitivno", dodao je Lajčak.

Naglasio je kako je Hrvatska u raspravi izrazila zabrinutost zbog položaja hrvatskog naroda u BiH "jer osjeća da nema svog predstavnika u Predsjedništvu".

"Imali smo zanimljivu raspravu. Jasno je da proces formiranja vlasti neće biti jednostavan", rekao je slovački ministar, prenosi Hina.

S druge strane, hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić upoznala je svoje kolege s hrvatskom zabrinutošću oko položaja Hrvata u BiH, odnosno njihova legitimnog predstavljanja u tijelima vlasti na svim razinama.

"Zaključak je da se svi slažu da je evropski put BiH vrlo važan. Imamo sve veći broj članica koje razumiju zabrinutost Hrvatske u vezi s položajem Hrvata, jednog od tri konstitutivna naroda. U tom smislu očekujemo daljnju raspravu u skoroj budućnosti", rekla je ministrica Pejčinović Burić, dodajući da će na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove biti doneseni i pisani zaključci.

Pejčinović Burić je rekla da se Hrvatska zauzima da se prvo riješi pitanje provedbe presude Ustavnog suda kod popunjavanja Doma naroda i da se onda nakon formiranja parlamenta na svim razinama krene u izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

Pejčinović Burić je rekla da se jedan dio država članica zauzima za to da se sva pitanja u BiH rješavaju odjednom kroz reforme potrebne za članstvo u EU-u, a drugi dio, među kojima je i Hrvatska da se ide postupno.

Ona je kazala da se Hrvatska zauzima za poštovanje Ustava BiH, koji govori o konstitutivnosti tri naroda i građana.

"Tu je stvar pristupa kako gledati na Bosnu i Hercegovinu. Mi smo zalagali da se počne od Ustava i veći dio država članica to podržava. Postoji Daytonski mirovni sporazum i njega treba poštovati. A onda kroz pristupanje BiH Evropskoj uniji tražiti rješenja koja će biti u skladu s onim što traži članstvo u EU-u. Ne može se dovoditi u pitanje Ustav, može se samo postavljati pitanje kada i u kojem roku treba li i kako mijenjati ustroj na kojem će BiH počivati u budućnosti", rekla je.