{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak pozvao političare BiH da ne propuste priliku za postizanje sporazuma

F
2.10.2007. u 13:25
0
0
Lajčak pozvao političare BiH da ne propuste priliku za postizanje sporazuma
0
Lajčak pozvao političare BiH da ne propuste priliku za postizanje sporazuma
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak obratio se danas poslanicima Predstavničkog doma Paralmenta FBiH u Sarajevu, govoreći o zastoju u procesu reforme policije u BiH, ali i drugim problemima, karakterističnim samo za Federaciju, čije rješenje očekuje od Parlamenta i ostalih vlasti u ovom entitetu.
Lajčak je pozvao bh. političare da ne propuste aktuelnu priliku za postizanje dogovora o reformi policije i naveo da on krajem naredne sedmice putuje u Brisel, gdje će o tome evropskim zvaničnicima podnijeti konačan izvještaj. Cilj je podrškom reformi obezbijediti pomake na putu BiH kao cjeline prema Evropi.

Podsjetivši da je jučer produžen evropski rok za postizanje sporazuma o policiji, pozvao je da svi, u ovom trenutku, obavezno ostave negativnu retoriku iza sebe i uključe se u konstruktivan dijalog radi iznalaženja rješenja koje je, dodao je, bliže nego što se činilo prije samo nekoliko dana.

Demantirao je prošlosedmične najave da on za ovu priliku u Federalnom parlamentu priprema dva govora - jedan u slučaju da bh. političari u posljednjem trenutku postignu dogovor o reformi policije, a drugi u slučaju da ne bude tako.

“Pripremio sam samo jedan govor jer postoji samo jedan plan za BiH – evropski plan koji podržava ogromna većina građana ove zemlje, plan za koji ste vi toliko puta rekli da ste za njega opredijeljeni”, kazao je poslanicima.

“Izolacija i zaostajanje su spori procesi koje će te polako osjetiti, zemlja će stagnirati, ekonomski rast će biti usporen, bit će smanjenje prilike za izgradnju prosperiteta, a to će se sigurno odraziti i na političku situaciju. Put je isti. Plan je isti. Reforme koje treba dogovoriti i provesti ostaju iste”, kazao je visoki predstavnik u dijelu ovog svog obraćanja koji se odnosio na zastoj procesa reforme policije u BiH.

Govoreći o reformama u BiH općenito, konstatirao je skromna dosadašnja dostignuća i državnog i Federalnog parlamenta.

“Od svog biračkog tijala dobili ste mandat da postignete napredak. I dok je najlakše okriviti druge, želim da se iskreno upitate – čime ste vi lično doprinijeli da poboljšate živote svojih građana, da pokrenete napredak”, kazao je Lajčak, uz opasku da u BiH građani moraju ubjeđivati političare o neophodnosti da podrže reforme, umjesto da to čine političari, kao u drugim zemljama.

U sljedećem poglavlju svog obraćanja, koji se odnosi na ustavne promjene, naglasio je da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava Dejtonsko ustavno rješenje za BiH sve dok se ne postigne dogovor o novom.

“Oni koji ovaj sporazum dovode u pitanje, bilo pozivanjem na ukidanje entiteta ili na otcjepljenje RS-a, jednostavno gube vrijeme”, naglasio je. Zagovornici i jedne i druge varijante siju strah i zato već duže od godinu dana nije postignuto praktično ništa, nije postignut sporazum o reformi policije, a zbog toga BiH nije ni na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poručio je vioski predstavnik.

Na ovaj period nesmotrenosti i isključivosti ipak se brzo može staviti tačka, dodao je, pomjeranjem fokusa javne rasprave s mašte na praktičnu politiku.

Lajčak je u nastavku obraćanja podcrtao nekoliko pitanja iz nadležnosti Federacije. Pozvao je federalne vlasti da pomognu u potpunom oporavku grada Mostara, oštećenog i fizički i duhovno.

U oblasti obrazovanja u FBiH, pojavu “dviju škola pod jednim krovom” nazvao je sramotnom jer političari nisu pronašli način da stranačku politiku udalje iz obrazovanja i učionica. Iako kantoni najviše snose ogovornost za obrazovanje, rješenje za ove probleme mora biti na svim novioima vlasti, poručio je visoki predstavnik.

Pozvao je i na usklađivanje zakona o javnom RTV sistemu Federacije.

Poručio je i da Federacija ne smije biti posmatrana samo kroz prizmu bošnjačko-hrvatskih interesa i pozdravioi činjenicu da su u federalnom Domu naroda popunjena mjesta za delegate srpskog naroda.

“Ipak, najveći izazvov za Federaciju je u ekonomiji”, kazao je visoki predstavnik i dodao da problem nezaposlenosti najviše pogađa mladu populaciju. Oko 62 posto mladih između15 i 24 godine su nezaposleni, što je ekonomski i socijalno neodrživo, zaključio je. Oživljavanje gotovo posustalog procesa privatizacije je također nužno, ali ne tako da on bude u interesu političkih stranaka na vlasti, nego građana.

U završnici je pozvao federalne poslanike da zajedno s ostalim nivoima i međunarodnom zajednicom doprinesu boljitku Bosne i Hercegovine.

“Pomno ću pratiti vaš rad i sarađivati s vama, kako bismo BiH učinili efikasnijom zemljom, spremnom za njenu evropsku budućnost. Ovo mora biti naš zajednički zadatak”, zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: