BiH
0

Lajčak pozvao političare BiH da ne propuste priliku za postizanje sporazuma

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak obratio se danas poslanicima Predstavničkog doma Paralmenta FBiH u Sarajevu, govoreći o zastoju u procesu reforme policije u BiH, ali i drugim problemima, karakterističnim samo za Federaciju, čije rješenje očekuje od Parlamenta i ostalih vlasti u ovom entitetu.

Lajčak je pozvao bh. političare da ne propuste aktuelnu priliku za postizanje dogovora o reformi policije i naveo da on krajem naredne sedmice putuje u Brisel, gdje će o tome evropskim zvaničnicima podnijeti konačan izvještaj. Cilj je podrškom reformi obezbijediti pomake na putu BiH kao cjeline prema Evropi.

Podsjetivši da je jučer produžen evropski rok za postizanje sporazuma o policiji, pozvao je da svi, u ovom trenutku, obavezno ostave negativnu retoriku iza sebe i uključe se u konstruktivan dijalog radi iznalaženja rješenja koje je, dodao je, bliže nego što se činilo prije samo nekoliko dana.

Demantirao je prošlosedmične najave da on za ovu priliku u Federalnom parlamentu priprema dva govora - jedan u slučaju da bh. političari u posljednjem trenutku postignu dogovor o reformi policije, a drugi u slučaju da ne bude tako.

“Pripremio sam samo jedan govor jer postoji samo jedan plan za BiH – evropski plan koji podržava ogromna većina građana ove zemlje, plan za koji ste vi toliko puta rekli da ste za njega opredijeljeni”, kazao je poslanicima.

“Izolacija i zaostajanje su spori procesi koje će te polako osjetiti, zemlja će stagnirati, ekonomski rast će biti usporen, bit će smanjenje prilike za izgradnju prosperiteta, a to će se sigurno odraziti i na političku situaciju. Put je isti. Plan je isti. Reforme koje treba dogovoriti i provesti ostaju iste”, kazao je visoki predstavnik u dijelu ovog svog obraćanja koji se odnosio na zastoj procesa reforme policije u BiH.

Govoreći o reformama u BiH općenito, konstatirao je skromna dosadašnja dostignuća i državnog i Federalnog parlamenta.

“Od svog biračkog tijala dobili ste mandat da postignete napredak. I dok je najlakše okriviti druge, želim da se iskreno upitate – čime ste vi lično doprinijeli da poboljšate živote svojih građana, da pokrenete napredak”, kazao je Lajčak, uz opasku da u BiH građani moraju ubjeđivati političare o neophodnosti da podrže reforme, umjesto da to čine političari, kao u drugim zemljama.

U sljedećem poglavlju svog obraćanja, koji se odnosi na ustavne promjene, naglasio je da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava Dejtonsko ustavno rješenje za BiH sve dok se ne postigne dogovor o novom.

“Oni koji ovaj sporazum dovode u pitanje, bilo pozivanjem na ukidanje entiteta ili na otcjepljenje RS-a, jednostavno gube vrijeme”, naglasio je. Zagovornici i jedne i druge varijante siju strah i zato već duže od godinu dana nije postignuto praktično ništa, nije postignut sporazum o reformi policije, a zbog toga BiH nije ni na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poručio je vioski predstavnik.

Na ovaj period nesmotrenosti i isključivosti ipak se brzo može staviti tačka, dodao je, pomjeranjem fokusa javne rasprave s mašte na praktičnu politiku.

Lajčak je u nastavku obraćanja podcrtao nekoliko pitanja iz nadležnosti Federacije. Pozvao je federalne vlasti da pomognu u potpunom oporavku grada Mostara, oštećenog i fizički i duhovno.

U oblasti obrazovanja u FBiH, pojavu “dviju škola pod jednim krovom” nazvao je sramotnom jer političari nisu pronašli način da stranačku politiku udalje iz obrazovanja i učionica. Iako kantoni najviše snose ogovornost za obrazovanje, rješenje za ove probleme mora biti na svim novioima vlasti, poručio je visoki predstavnik.

Pozvao je i na usklađivanje zakona o javnom RTV sistemu Federacije.

Poručio je i da Federacija ne smije biti posmatrana samo kroz prizmu bošnjačko-hrvatskih interesa i pozdravioi činjenicu da su u federalnom Domu naroda popunjena mjesta za delegate srpskog naroda.

“Ipak, najveći izazvov za Federaciju je u ekonomiji”, kazao je visoki predstavnik i dodao da problem nezaposlenosti najviše pogađa mladu populaciju. Oko 62 posto mladih između15 i 24 godine su nezaposleni, što je ekonomski i socijalno neodrživo, zaključio je. Oživljavanje gotovo posustalog procesa privatizacije je također nužno, ali ne tako da on bude u interesu političkih stranaka na vlasti, nego građana.

U završnici je pozvao federalne poslanike da zajedno s ostalim nivoima i međunarodnom zajednicom doprinesu boljitku Bosne i Hercegovine.

“Pomno ću pratiti vaš rad i sarađivati s vama, kako bismo BiH učinili efikasnijom zemljom, spremnom za njenu evropsku budućnost. Ovo mora biti naš zajednički zadatak”, zaključio je.