BiH
0

Lajčak pozdravlja usklađivanje entitetskih zakona u NS RS-a sa zakonima na državnom nivou

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, pozdravio je izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršavanju krivičnih sankcija koje je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske, saopćeno je iz OHR-a.

Ovim izmjenama i dopunama entitetski zakoni su usklađeni sa zakonima na državnom nivou. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je tražio od entitetskih parlamenata da usvoje ove izmjene tačno prije sedmicu dana, kada je nametnuo amandmane na državne zakone.

“Zadovoljan sam, jer je Narodna skupština tako brzo reagirala na svojoj zadnjoj sjednici, prije ljetnje pauze,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Izmjene i dopune se odnose na sistem dopusta za određene kategorije prijestupnika. Također, sa ovim amandmanima, dokazi koje prikupe stručnjaci u Tužilačkom uredu bit će prihvatljivi na sudu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je namjerno ostavio entitetskim parlamentima na usvajanje ove zakonske izmjene, koje vremenski nisu ograničene, dok je nametnuo ostale amandmane. Očekuje se od Parlamenta Federacije da slijedi ovaj primjer, navodi se u saopćenju.