BiH
0

Lajčak pozdravlja sutrašnji sastanak o popunjavanju funkcije predsjednika RS-a

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozdravlja sutrašnji sastanak Izborne komisije BiH i organa vlasti RS-a u Banjoj Luci koji je posvećen razmatranju pitanja u vezi s popunjavanjem funkcije predsjednika Republike Srpske.

OHR podsjeća da je Izborna komisija Bosne i Hercegovine nadležna za pitanje nasljeđivanja funkcije, a u nedostatku jasnih ustavnih i zakonskih odredbi postavlja se pitanje kako popuniti funkciju predsjednika RS-a nakon iznenadne smrti Milana Jelića.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske od 1. oktobra ove godine, kojom je njen predsjednik Igor Radojičić ovlašten da obavlja određene poslove koji su u nadležnosti predsjednika RS-a, izazvala je određenu zabrinutost, a izražena je bojazan da ta odluka podriva temeljni demokratski princip podjele vlasti, funkcije dvojice potpredsjednika RS-a i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.

“Ova otvorena pitanja treba riješiti na pravi način. Izborna komisija BiH je nadležna da odgovori na neka od tih pitanja,” riječi su visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka, kojima je dodao obećanje da će pomno pratiti daljnji razvoj situacije.