Bivši visoki predstavnik
101

Lajčak poručio da nije realno da budu sniženi kriteriji za prijem BiH u EU

T. K.
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak poručio je da nije realno da budu sniženi kriterijumi za prijem BiH u EU, naglasivši da članstvo u Uniji nije samo politička već i odluka koja se zasniva na ispunjavanju nekih standarda.

"Vidim rješenje u tome da BiH i druge zemlje koje pretenduju na članstvo budu sve više prisutne u EU, premda ne bi učestvovale u donošenju odluka. Da budu prisutne u razgovorima i da svi budu naviknuti na njihovu prisutnost, te da se otvara zajedničko tržište EU", rekao je Lajčak te naveo da bi se time sve zemlje kandidati de facto uvodile u evropski prostor.

Komentarišući ideju "Otvorenog Balkana" Lajčak je rekao da je sve što dolazi izvorno iz regiona dobro.

"Važno je da je inkluzivno, da ne isključuje nikoga iz tog procesa i da vodi prema EU, da se gradi na evropskim vrijednostima", istakao je Lajčak za zagrebački "Večernji list" i konstatovao da se do sada više priča o tome nego što se vide rezultati.

Podsjećamo, Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto sastala se jučer na marginama 24. sajma privrede u Mostaru sa Miroslavom Lajčakom.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zahvalnost specijalnom predstavniku Evropske unije Lajčaku za njegov dugogodišnji snažan doprinos evropskoj perspektivi i putu BiH ka EU.

Sagovornici su razgovarali o evropskom putu BiH, predstojećim reformama i aktuelnim političkim prilikama nakon formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou, s posebnim naglaskom na nivou Federacije BiH.

Krišto je istakla da nastavak reformi i ispunjenje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada Vijeća ministara BiH.

Ona je rekla da je, zbog složenosti političkog sistema u BiH, za napredak na evropskom putu potrebno puno strpljenja, kompromisa i konsenzusa različitih nivoa vlasti u BiH, te da je podrška evropskih institucija ključna za cijeli proces.