BiH
0

Lajčak održao govor u Washingtonu

FENA
Značajan broj građana BiH tolerira, više nego što prihvata ideju državnosti BiH, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, obraćajući se u Washingtonu diplomatama i stručnjacima za područje jugoistočne Evrope.

-Iako većina građana, među svim konstitutivnim narodima u BiH, sada prihvata zemlju kao zajedničku domovinu, oni imaju potpuno različite vizije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti njihove zemlje, kazao je ambasador Lajčák u obraćanju na Univerzitetu Johns Hopkins.

On je ustvrdio da je došlo vrijeme da BiH postigne sporazum o temeljnim pitanjima koji će omogućiti njen put ka Evropi, uključujući i pitanje novog Ustava.

-Kako bi se pridružila EU, BiH mora uskladiti svoj ustavni okvir sa administrativnim i političkim zahtjevima EU, kazao je Lajčák, izrazivši uvjerenje da će lideri u BiH biti u stanju da postignu sporazum o ustavnim koracima koji su potrebni kako bi se osiguralo članstvo u EU.

-Zašto? Zbog toga što oko 70 posto bh. biračkog tijela želi da njihovi lideri povedu BiH u Evropu. Glavni politički akteri možda nisu spremni da izađu u susret jedan drugom, ali od njih će se očekivati da zajedno rade na iznalaženju zajedničkog sporazuma o najneophodnijem minimumu ustavnih aranžmana koji su u skladu sa zahtjevima za članstvo u EU, smatra Lajčak.

On je kazao da je međunarodna zajednica uložila trajne i kreativne napore kako bi BiH pretvorila u funkcionalnu državu koja može služiti i zadovoljiti potrebe svojih građana, ali je upozorio da “nacionalizam i dalje osvaja glasove”. Izrazio je žaljenje zbog činjenice da gotovo petnaest godina nakon rata, velika većina bh. političara i dalje posmatra gotovo svako pitanje kroz prizmu nacionalizma.

Nacionalizam, kako je naveo, "koriste sve strane kako bi sakrile jednostavnu činjenicu da političari redovno ne uspijevaju, a često i ne pokušavaju, ispuniti obećanja i donijeti konkretne prednosti njihovim građanima. Kao rezultat toga, napori koje zemlja ulaže da okonča poslijeratni oporavak i krene u narednu fazu razvoja - put u Evropu - su već predugo blokirani.”

Međutim, postoji i pozitivan aspekt trenutne situacije u kojoj se nalazi BiH, ocijenio je Lajčák, jer “činjenica je da je poticaj eventualnog članstva u Evropskoj uniji, zajedno sa ogromnim sredstvima koja prate integraciju u EU, doprinio rješavanju mnogih izazova uzrokovanih specifičnim historijskim problemima ove zemlje”.

Ambasador Lajčák je kazao da će osnovni cilj međunarodne zajednice od sada pa nadalje biti da osigura da integracija u EU bude prvi prioritet političkog programa i glavni faktor kohezije. Naglasio je da je EUSR stoga prirodni nasljednik OHR-a kao glavni koordinator međunarodnog angažmana u BiH, kada dođe vrijeme za konačno zatvaranje OHR-a.