|

Lajčak o jugoistoku Evrope: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

Lajčak o jugoistoku Evrope: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi
27
F
Piše: S. H.
6.3.2017. u 16:42
372
komentara
27

dijeljenja
Lajčak o jugoistoku Evrope: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi Miroslav Lajčak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.
"EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama Jugoistočne Evrope.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svojoj prošlosedmičnoj posjeti tim zemljama.

"Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta", kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin evropski put.

"Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin evropski put i stabilnost", rekao je Stier, koji je prošle sedmice posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Podsjećamo, Federica Mogherini je kazala da je BiH napravila impresivan iskorak ka EU integracijama, iako pred domaćim političkim liderima predstoji još mnogo posla.

Kakav će biti konačan izvještaj Mogherini ostaje da se vidi, iako se izjave visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU tokom njene posjete u BiH ne podudaraju sa stavom Lajčaka, koji je pesimističan kada je u pitanju situacija u nekim zemljama Zapadnog Balkana.
Prijavi grešku


Komentari (372)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...